De Ommegang, de evocatie van de intrede van Karel V en zijn zoon, kroonprins Filips (de latere Filips II)

| De Ommegang, de evocatie van de intrede van Karel V en zijn zoon, kroonprins Filips (de latere Filips II.)

Brussel viert ‘De Ommegang’ op 3 en 5 juli

© Belga - BRUZZ
06/06/2024

Begin juli trekt het traditionele volksfeest van 'De Ommegang' opnieuw door de Brusselse straten. Met een groots spektakel op de Grote Markt, de traditionele processie en het renaissancedorp aan de Zavel zet de hoofdstad opnieuw haar rijke geschiedenis in de verf.

Dit jaar trekt de stoet van de Ommegang op woensdag 3 en vrijdag 5 juli door de stad. De stoet van bijna twee kilometer lang met 900 deelnemers start aan het Warandepark en eindigt op de Grote Markt. Vierenzeventig folkloristische groepen uit heel België nemen deel aan de processie.

Ook het grote Ommegangspektakel wordt opnieuw georganiseerd, dit keer met actrice en regisseuse Josiane Balasko als heraut. De ceremonie op 3 en 5 juli start om 21.00 uur aan de Grote Markt. De rol van ceremoniemeester is voor Thomas de Bergeyck, presentator van 'Place Royale' op RTL-TVI.

Steekspelen en riddergevechten

Van woensdag 3 tot zaterdag 6 juli kunnen kijklustigen ook terecht in het Renaissancedorp aan de Zavel, waar middeleeuwse steekspelen en riddergevechten worden georganiseerd, en bezoekers meer kunnen leren over de middeleeuwse ambachten. Naar jaarlijkse gewoonte vindt er ook een kruisboogschutterswedstrijd plaats.

Het historische festival, oorspronkelijk een religieuze processie, herdenkt de verwelkoming van de Habsburgse keizer Karel V in 1549 in Brussel. Karel V kwam er toen zijn zoon voorstellen, de latere Spaanse koning Filips II.

Sinds 1930 is de religieuze processie opgefrist en palmen een duizendtal deelnemers jaarlijks de straten van Brussel in. Het festival werd in 2019 erkend als Unesco-werelderfgoed.

Voor het spektakel op de Grote Markt zijn 2.000 zitplaatsen voorzien. Die kosten tussen 55 en 85 euro, afhankelijk van de plek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , Samenleving , Ommegang , Renaissancedorp , Grote Markt , De Ommegang

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni