| "De geïllustreerde brieven tonen een diepe genegenheid voor Mariette en haar familie, en laten de kunstenaar van zijn gevoelige kant zien", stellen de Koninklijke Bibliotheek van België en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten.

Crowdfunding voor restauratie brieven van James Ensor aan Brusselse hartsvriendin

© Belga
28/03/2024
Updated: 28/03/2024 15.53u

De Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) zijn een crowdfunding gestart om het fragiele Rousseau-album van James Ensor te restaureren. Dit album, momenteel tentoongesteld in 'James Ensor. Inspired by Brussels', bevat intieme brieven en tekeningen gericht aan de Brusselse familie Rousseau, vooral aan Mariette Rousseau-Hannon.

Oostends kunstschilder James Ensor (1860-1949) had een speciale band met Brussel. De schilder van het meesterwerk 'De intrede van Christus in Brussel in 1889' studeerde in de hoofdstad, maakte er carrière als kunstenaar en was kind aan huis bij de familie Rousseau-Hannon.

"Ensor correspondeerde uitvoerig met de familie en met zijn hartsvriendin Mariette Rousseau in het bijzonder. De brieven tonen Ensors diepe genegenheid voor Mariette en haar familie, en laten de kunstenaar van zijn gevoelige kant zien", stellen de KBR en de KMSKB.

De correspondentie is levendig geïllustreerd met tekeningen in aquarel, potlood, houtskool, pen en inkt. "Mariette bewaarde alles zorgvuldig in een luxueus album. Het vormt een levendig tijdsdocument dat een fascinerend inzicht geeft in het bruisende stadsleven van Brussel tijdens het fin de siècle", aldus de KBR en de KMSKB.

Schimmelbiologe

De gerenommeerde Brusselse schimmelbiologe Mariette Rousseau (1850-1926) was de zus van Edouard Hannon, bouwheer van het gekende Hotel Hannon in de Brusselse gemeente Sint-Gillis. Echtgenoot Ernest Rousseau was hoogleraar fysica aan de Université Libre de Bruxelles (ULB).

Met de tijd is de bundeling van brieven en tekeningen kwetsbaar en broos geworden. Het tussenlegpapier tussen de tekeningen is verzuurd en de boekband is deels losgekomen. In totaal zal de volledige restauratie van het album 15.000 euro kosten. Er is op dit moment al 1.500 euro ingezameld. "Iedere gift telt om dit waardevolle erfgoed te bewaren voor toekomstige generaties", stellen de KBR en de KMSKB.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, James Ensor, Koninklijke Bibliotheek van België, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni