Koningin Elisabethwedstrijd 2024

Belga

| Koningin Elisabethwedstrijd 2024, in Studio 4 van Flagey.

Eén Europeaan in finaleweek van Koningin Elisabethwedstrijd

© Belga
27/05/2024

De laatste rechte lijn is ingezet: na een week in afzondering keren de twaalf finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool vanaf maandag terug naar de Bozar om het verplichte werk en een concerto naar keuze te vertolken. Een editie van een bijzonder hoog niveau, zo menen kenners. Opvallend ook; slechts één deelnemer komt uit Europa, een Oekraïner.

Zes Amerikanen, drie Koreanen, een Japanse, een Kazak en een Oekraïner verbleven afgelopen week in afzondering in de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo, waar ze het onuitgegeven, verplichte werk 'Variations litaniques' van de Franse componist Thierry Escaich konden instuderen. Geen Belgische aanwezigheid in de finale dus: de 19-jarige Brusselse Pauline van der Rest strandde in de halve finale.

De afzondering in Waterloo is een echte afzondering, zonder contact met de buitenwereld, zelfs niet via gsm of internet. De finalisten kunnen wel met elkaar optrekken, bijvoorbeeld om samen te eten of te wandelen.

Concerto naar keuze

Vanaf maandag vertolken elke avond twee finalisten het verplichte werk, dat speciaal voor de wedstrijd geschreven werd, en een concerto naar keuze. Het Belgian National Orchestra, geleid door Antony Hermus, begeleidt de violisten. "Mijn rol bestaat erin een omgeving van vertrouwen te bieden aan alle kandidaten en hen zoveel mogelijk te ondersteunen, zodat ze zonder angst risico's kunnen nemen en hun volledige potentieel kunnen bereiken, vooral in het virtuoze nieuwe werk van Thierry Escaich", zegt Hermus, die voor de eerste keer de finaleweek dirigeert, op de site van het concours.

Nog eens alle finalisten op een rijtje: Hana Chang (VS), Dayoon You (Zuid-Korea), Ruslan Talas (Kazachstan), SongHa Choi (Zuid-Korea), Kevin Zhu (VS), Dmytro Udovychenko (Oekraïne), Joshua Brown (VS), Karen Su (VS), Anna Im (Zuid-Korea), Julian Rhee (VS), Elli Choi (VS) en Minami Yoshida (Japan).

Door de coronapandemie is het geen vier, maar vijf jaar geleden dat de vorige editie voor viool plaatsvond.

De bekendmaking van de laureaten zal plaatsvinden na het laatste optreden, zaterdag rond middernacht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni