Nieuwe docureeks ‘De Harde Kern’: ‘Dat je ergens wil thuishoren, valt te begrijpen’

TP
© BRUZZ
29/04/2024

Vanaf donderdag 2 mei kun je op Streamz kijken naar de driedelige docuserie De Harde Kern. In deze documentaire stapt Tourist LeMC de wereld van de voetbalhooligans binnen. BRUZZ-collega Godfried Roelant werkte mee aan de reeks.

Als journalist in contact komen met hooligans is een moeilijke opdracht, maar BRUZZ-journalist Godfried Roelant slaagde er toch in. “Samen met Tourist Le MC en een oude vriend van hem die bij de AAC (Antwerp Casual Crew) zat, hebben we ons oor te luisteren gelegd bij verschillende kernen van het Belgisch voetbal,” vertelt Roelant.

Voor de documentaire wilden ze te weten komen waarom hooligans doen wat ze doen en wat dat voor hen betekent. “Hooligans hebben een grote afkeer van de pers, die telkens het geweldverhaal naar buiten brengt, terwijl er ook een ander aspect meespeelt: het broederschap en de vriendschappen die ontstaan,” legt Roelant uit. “Een dynamiek die ook in andere vriendengroepen terug te vinden is.”

Eensgezindheid

Hooliganisme is voor velen een onbegrijpelijk concept, dat weinig met voetbal te maken heeft. “Het fenomeen is moeilijk te begrijpen omdat geweld niet goedgekeurd kan worden, maar het gevoel willen hebben dat je ergens thuishoort, valt ergens wel te begrijpen,” aldus Roelant.

Vaak hebben de leden van zo’n harde kern niet het gevoel dat ze iets fout doen. “Het argument dat zij vaak naar boven halen, is dat ze nooit onschuldige mensen aanvallen, maar op zoek gaan naar eensgezinde personen die tegen elkaar willen strijden,” legt Roelant nog uit. “Je kunt je afvragen wat het verschil is tussen bijvoorbeeld een boksclub waar mensen op elkaar gaan kloppen, en mensen die met elkaar afspreken om hetzelfde te doen buiten een goedgekeurde boksclub.”

Ook Brussel krijgt in de reeks vertegenwoordiging via de harde kern van RSC Anderlecht, BCS (Brussels Casual Service).

‘De Harde Kern’ verschijnt donderdag 2 mei op Streamz.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni