28 april 2024: Mats Rits (links) van RSC Anderlecht na het gelijkspel tegen Cercle Brugge, en Sadiki Noah (rechts) van Union Saint-Gilloise na de winst tegen Antwerp in play-off 1

PhotoNews/Belgaimage. Montage: BRUZZ

| Mats Rits en Anderlecht bleven op 1-1 steken bij Cercle Brugge. Union en Noah Sadiki wonnen met 4-1 tegen Antwerp.

Brusselse titelstrijd

Staat de Brugse boeman klaar om (weer) een Brussels titelfeest te vergallen?

JB
© BRUZZ
29/04/2024

Anderlecht voelt op een slecht moment de impact van personeelsperikelen, terwijl Union als een feniks uit de as is herrezen. Maar als dit Club Brugge blijft doorrazen, dreigt straks een kater van jewelste voor de twee Brusselse topclubs.

26 op 30. In 2011 klom Standard met die indrukwekkende reeks in de play-offs van de zesde naar de tweede plaats en strandden de Rouches op een zucht van kampioen Genk. Toegegeven: procentueel gezien hebben er ploegen al beter gescoord in de play-offs, maar dat gebeurde dan in de jaren met vier teams in plaats van zes.

Met 16 op 18 ligt Club Brugge helemaal op titelkoers en wil het Standard maar al te graag onttronen. Blauw-zwart staat als een huis, weet controle aan offensieve weelde te koppelen en benut eindelijk het potentieel van die ijzersterke kern. De timing kon uiteraard niet beter. Dertig dagen geleden stond Club nog op negentien punten van Union en werd de aanstelling van coach Nicky Hayen met argusogen bekeken.

Union speelde het voetbal waarmee het uitblonk in de reguliere competitie: frivoliteit en kwaliteit voorin, werklust en focus achterin. Daartussen een Zwitsers-Spaanse magiër, wellicht de volgende topverkoop waar het Union-bestuur op broedt

Rijbewijs

Toch hoeft de Brugse renaissance de Brusselse teams in principe geen zorgen te baren. Zowel Union (uit) als Anderlecht (thuis) nemen het in de komende weken nog op tegen de Bruggelingen, die ondertussen tegen Fiorentina bikkelen voor een plek in de finale van de Conference League. Die overdaad aan wedstrijden lijkt Club weliswaar meer goed dan kwaad te doen.

Voor Union staat er een allesbepalend drieluik voor de deur. De timing zit ook. mee voor het team van coach Alexander Blessin: na vier nederlagen op rij mag de impact van twee zeges, nu we de laatste rechte lijn induiken, niet onderschat worden.

Tegen een mak en ongeïnspireerd Antwerp boekte Union zondag een logische en deugddoende overwinning die, na de driepunter op de Bosuil enkele dagen eerder, de donkere weken voorgoed uit het collectieve geheugen verdreef. Union speelde het voetbal waarmee het uitblonk in de reguliere competitie: frivoliteit en kwaliteit voorin, werklust en focus achterin. Daartussen een Zwitsers-Spaanse magiër, wellicht de volgende topverkoop waar het Union-bestuur op broedt.

Jammer voor Cameron Puertas (en de Union-boekhouding) dat hij nog moet wachten op zijn Zwitsers paspoort. Nadat zijn rijbewijs in 2021 werd ingetrokken, kroop de middenvelder een dag te vroeg terug achter het stuur en werd hij prompt aangehouden. Resultaat: zijn naturalisatieproces liep vier jaar vertraging op. Was dat euvel niet voorgevallen, dan stond Puertas straks waarschijnlijk in de Zwitserse basis op het EK en mocht zijn prijskaartje wat verder de hoogte in.

Lees verder onder de foto

20240428_Montage Gustaf Nilsson van Union Saint-Gilloise, maker van een doelpunt in de play-off 1-wedstrijd tegen Antwerp

PhotoNews/Montage: BRUZZ

| Gustaf Nilsson scoorde zondag in de 4-1-zege tegen Antwerp, maar Cameron Puertas was opnieuw de uitblinker van dienst.

Onverschillig

Het Union-drieluik eindigt met Club Brugge (uit) na de bekerfinale tegen Antwerp op 9 mei, en start komende zondag met de Brusselse derby in het Dudenpark.

Anderlecht gaat tegen Union op zoek naar een eerste zege op verplaatsing in de play-offs, na nederlagen bij Club Brugge en Genk en een gelijkspel tegen Cercle Brugge zondag. In een wedstrijd met twee gezichten greep paars-wit voor het eerst dit seizoen naast drie punten in een duel met het venijnige Cercle Brugge. In de eerste helft leek paars-wit nochtans ‘op z’n Anderlechts’ richting zes op zes te gaan, maar na de pauze acteerde het lichtjes gehavende team van Brian Riemer vrij ideeëloos en haast onverschillig.

Dat is, met de cruciale weken in het verschiet, lichtjes onrustwekkend. Anderlecht heeft dit seizoen al vaker punten gepakt op geloof in eigen kunnen en adrenaline door matchmomenten die meezitten, maar de club kon daarvoor vaak rekenen op de flitsen van klasbakken zoals Dreyer of Hazard. Die tweede keert dit seizoen niet meer terug, de Deense aanvaller normaal gezien wel – maar wanneer is nog onduidelijk.

In eigen handen

Anderlecht en Union hebben hun titelkansen vandaag nog in eigen handen, maar na zondag is dat mogelijk niet meer zo. Eigenlijk mogen ze met niets anders dan een overwinning tevreden zijn, zeker als Club Brugge drie punten zou pakken tegen een Antwerp waarbij enkel de bekerfinale nog telt.

Daarna volgen er nog drie speeldagen. Een thriller van een slotspeeldag zoals vorig seizoen, met nog drie titelkandidaten? Het staat, ook dankzij de ongeziene consistentie van Union sinds de terugkeer naar eerste klasse, bijna in de sterren geschreven. Maar dan zullen de Brusselse clubs in de terugronde van deze play-offs wél punten moeten afsnoepen van Club Brugge.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Voetbal , RSC Anderlecht , Union Saint-Gilloise , Champions' Play-Offs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni