Belga

| De pancarte die zaterdagavond net voor de start van de uitzending van het Eurosongfestival werd getoond.

Opnieuw VRT-vakbondsactie aan start van de finale Eurosongfestival

11/05/2024

Net als tijdens de halve finale van donderdag hebben de vakbonden van de VRT aan het begin van de finale de uitzending even onderbroken. Er werd opnieuw een pancarte getoond waarin werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren in Gaza.

"Dit is een vakbondsactie. Wij veroordelen de schendingen van de mensenrechten door de staat Israël. Bovendien vernietigt de staat Israël de persvrijheid. Daarom onderbreken we even het beeld. #Ceasefirenow #stopgenocide", stond er te lezen.

"De EBU (European Broadcasting Union) heeft duidelijk bewezen veel moeite te hebben om de eigen waarden waar te maken. Door krampachtig vast te houden aan de schijn van 'apolitiek' maakt ze een politiek statement van formaat. Het is eigen aan artiesten dat ze een mening hebben en een visie op de wereld en de EBU smoort die stemmen in een poging de wereld en de realiteit uit de arena te houden", klinkt het bij ACOD-VRT en ACOD Cultuur in een verklaring.

Israëlische hoofdsponsor

"De gebeurtenissen van de laatste dagen zijn des te wranger als je weet dat de Israëlische hoofdsponsor van het festival, 'Moroccanoil', en andere sponsors hun macht zien vergroten door de financiering van het Eurosongfestival. Dat dit 'apolitieke festival' wordt gefinancierd door een Israëlisch bedrijf is, net als de Israëlische deelname, een duidelijk politiek statement van de EBU."

"Dit alles mag ons evenwel niet afleiden van de kern van de zaak: de staat Israël voert, volgens ons, een genocide uit, pleegt ernstige schendingen van de mensenrechten, legt het internationaal recht naast zich neer en veroorzaakte sinds oktober 35.000 doden, onder wie 13.000 kinderen", klinkt het verder.

De vakbonden roepen daarom de medewerkers van andere openbare omroepen op om mee de strijd aan te gaan. "Roep jullie directies op om niet meer deel te nemen aan het Eurosongfestival als landen die de mensenrechten niet respecteren mogen deelnemen", luidt het. "Aan de openbare omroepen vragen we om het heft terug in eigen handen te nemen en de EBU terug om te vormen tot de waardegedreven organisatie die ze ooit was, zonder de knoet van de privésponsoring."

Tot slot vragen ze de Israëlische regering de gevechten en de moorden te stoppen en internationale waarnemers, hulpverleners en pers toe te laten in Gaza en te onderhandelen over een mogelijke oplossing.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni