| illustratiebeeld

Veiling gewijd aan striptitanen Hergé en Uderzo levert meer dan een miljoen euro op

© Belga - BRUZZ
19/06/2024

Een veiling met memorabilia van Hergé en Albert Uderzo, twee reuzen van het beeldverhaal, heeft zondag meer dan één miljoen euro opgeleverd. Dat maakt het Brusselse veilinghuis Millon bekend, het werkte hiervoor samen met stripveiler Banque Dessinée.

Hergé is de Belgische geestelijke vader van Kuifje, Albert Uderzo de Franse tekenaar van Asterix en Obelix.

Tussen de geveilde lots zaten onder andere een tekening van Hergé met als titel ‘Le Dessinateur manipulé’ (de gemanipuleerde tekenaar), die werd gepubliceerd in het magazine ‘Kuifje’ op 2 maart 1950. De tekening kwam uiteindelijk terecht bij iemand die er 105.300 euro voor over had. Een ingekleurde illustratie van Kuifje en Bobby die door Schotland wandelen is geveild voor 31.680 euro. Het werk was opgedragen aan de dochter van Jacques Laudy, een van de oprichters van het magazine en een vriend van Hergé.

De verkoop van een uitzonderlijke collectie van 22 Kuifje-albums in kleur, nog in ongeschonden staat, leverde meer dan 158.000 euro op. Daarbij sneuvelden enkele records. Zo leverde een uitgave van 'De krab met de gulden scharen’ uit 1944 28.160 euro op, ‘De zwarte rotsen’ uit 1943 18.560 euro en ‘De 7 kristallen bollen’ werd geveild voor 15.360 euro.

Astronauten

Twee Kuifje-albums -‘Raket naar de Maan’ en ‘Mannen op de Maan’- leverden respectievelijk 25.600 en 16.640 euro op. De albums zijn door Hergé opgedragen aan een groep astronauten die ook echt op de Maan hebben gestaan, namelijk Buzz Aldrin, Allan Bean, Fred Haise, Edgar Michell, Dave Scott, Charlie Duke en Gene Cernan.

Verder werd een originele uitgave van ‘Kuifje in het land van de Sovjets’ uit 1930, gesigneerd en genummerd door de auteur zelf, geveild voor 26.880 euro. Een graveerplaat van Uderzo, uit het album ‘Asterix op Corsica’ werd verkocht voor 107.920 euro. De plaat was door de Franse stripscenarist geschonken aan een van zijn medewerkers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , Hergé , Strip , veiling

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni