| Vandaag is de Manchesterbuurt al een trekpleister voor cultuurliefhebbers. Op de foto: festival Manchester Plage in Recyclart.

Werken cultuurpool 'Manchester Molenbeek' starten komende zomer

© Belga
07/03/2024

De Brusselse regering heeft donderdag het licht op groen gezet voor de aanbesteding van de werken van de eerste projectfase van de cultuurpool Manchester in Molenbeek. Tegen de zomer kan de eerste fase van de werken van start gaan, kondigt minister-president Rudi Vervoort (PS) aan.

Het Stadsvernieuwingscontract Heyvaert-Poincaré (SVC 5) voorziet onder meer in de omvorming van een voormalige drukkerij tot een nieuw cultureel, artistiek en creatief productiecentrum in de Manchester- en de Birminghamstraat in Sint-Jans-Molenbeek.

Begin dit jaar werd de stedenbouwkundige vergunning afgeleverd. De gebouwen langs het kanaal worden momenteel op tijdelijke basis gebruikt, onder meer door de vereniging Recyclart die er een hele reeks activiteiten heeft ontwikkeld. Nu de stedenbouwkundige vergunning is toegekend, kunnen de werken starten.

"De eerste werf wordt het gebouw aan de straatkant langs de Manchesterstraat, waar de bestaande gevel wordt afgebroken en een nieuw gebouw (De Plint) wordt opgetrokken", licht minister-president Rudi Vervoort (PS) toe. " Mijn regering heeft ervoor gekozen om gefaseerd tewerk te gaan, waarbij voor een stuk het tijdelijk gebruik door Recyclart van de locatie kan worden aangehouden."

Werkruimte voor honderdtal mensen

De Plint zal het restaurant en de kantoren van Recyclart huisvesten en een zaal die wordt opengesteld voor de buurt. De andere drie gebouwen (de Hangar, de Raffinaderij en de Bodega) zullen een ingrijpende renovatie ondergaan die geprogrammeerd staat voor de tweede helft van 2024 en begin 2025, vervolgt Vervoort.

Beliris zal de werken voor een kleine 8,5 miljoen euro financieren. Daarnaast komen ook de EFRO-fondsen 2021-2027 en het Brussels Gewest tussen. Op termijn zal deze toekomstige productiepool voor culturele, artistieke en creatieve projecten werkruimte bieden aan een honderdtal mensen.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, manchester

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni