Jouw vraag

BIG CITY. Cassonade of 'kinnekessuiker' is uitgevonden in een Brusselse suikerfabriek

Luana Difficile
© BRUZZ
16/01/2025

Cassonadesuiker roept bij velen nostalgische herinneringen op aan hun kindertijd, het is dan ook een klassieker op pannenkoeken in Belgische huishoudens. Wat velen echter niet weten, is dat deze suiker zijn oorsprong heeft in de hoofdstad. De suiker wordt ook wel kinnekessuiker genoemd, naar het iconische gezichtje op de verpakking. Maar wist u ook dat die tekening gebaseerd is op een Brussels ketje?

De cassonadesuiker, een lichtbruine riet- of bietsuiker gemengd met suikerstroop, wordt vandaag geproduceerd door Tiense Suiker. Dat doet de Belgische suikerfabrikant al sinds 1953, nadat die het Brusselse bedrijf Graeffe (van de familie Graeffe) hadden overgenomen.

Hoewel het logo van Tiense Suiker er tegenwoordig opplakt, heet de suiker vandaag nog steeds 'Cassonade Graeffe'. Naast de naam behield de Tiense suikerfabrikant ook de herkenbare verpakking, met een jongetje dat een boterham met cassonade eet.

'Klopt het dat cassonade is uitgevonden in Brussel?'

June uit Molenbeek

Wie was die familie Graeffe? Van oorsprong waren het Duitsers, die in de negentiende eeuw in Brussel belandden. Aan het hoofd van de familie stond Karl Gräffe, die later zijn naam verfranste naar Charles Graeffe. Als kind verhuisde hij met zijn ouders naar Brussel. Zijn vader begon hier als bakker, wat misschien de zoete interesse verklaart.

In de negentiende eeuw schoten de suikerraffinaderijen als paddenstoelen uit de grond. Hoewel de suikerbietenlandbouw zich vooral op het platteland bevond, was het voor raffinaderijen interessant om zich in een stedelijke context te vestigen. In die tijd waren er een heleboel fabrieken en voedselverwerkingsbedrijven in Molenbeek. Ook Charles Graeffe vestigde zich in de Brusselse gemeente, naast het kanaal in de Manchesterstraat.

Suikerraffinaderij Graeffe

Hemels.Brussels

| De oude suikerraffinaderij Graeffe, waar je nu choreografiecentrum Charleroi Danse vindt.


Graeffe onderscheidde zich met zijn bedrijf door niet alleen zo ambachtelijk mogelijk te werk te gaan, maar ook door zijn werknemers in goede omstandigheden te laten werken. Hij gaf hen op zondag een rustdag en bezocht zijn zieke werkkrachten tijdens de cholera-­epidemie.

Zijn bedrijf bloeide, twee van zijn zonen stapten mee in de zaak. Zij experimenteerden wat met de mogelijkheden van het zoete product. Door kristalsuiker op te warmen met melasse, een soort siroop, en bij het afkoelen weer kristalsuiker toe te voegen, kwamen ze uit bij een nieuwe lichtbruine suikersoort.

Cassonade werd meteen een succes. Het werd gestrooid op de pannenkoek, in de rijstpap of op de boterham, net zoals de jongen op de verpakking.

Guitig kopje

De eerste verpakking van cassonade was een tekening van een jongen die beet van een royaal belegde boterham met suiker. Door de jaren heen werd de tekening wat aangepast.

In de jaren 1980 werd voor een foto van een vrolijk jongetje gekozen, namelijk Christophe Castellano uit Schaarbeek. Op hem basseerde Tiense Suiker de huidige tekening.

(Lees verder onder de foto's)

Zelf ook een vraag voor Big City? Stel hem hier

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni