De hond als huisdier

| “Ik stond met 22 kooien volgeboekt tot het einde van de paasvakantie. De baasjes annuleerden alles,”

Ook voor onze trouwste vrienden, de hond en huiskat, zijn het verwarrende tijden. De dierenhotels mogen ook volgens de veiligheidsmaatregelen open blijven, maar daar zit letterlijk geen kat meer. “Ik stond met 22 kooien volgeboekt tot het einde van de paasvakantie. De baasjes annuleerden alles,” zucht de veearts die Charaton in Elsene openhoudt.

De dierenasielcentra zijn sinds 14 maart dicht voor de veiligheid van het verzorgingspersoneel. Enkel op afspraak kan per geval nog overlegd worden, maar Veeweyde in Anderlecht is sowieso gesloten. Daar kunnen dus geen adoptiedieren meer afgehaald of gedeponeerd worden. Het steriliseren van gedomesticeerde katten is uitgesteld. Anders is het gesteld met dierenvoedingszaken. Die mogen zelfs in het weekend de deuren openhouden. Voor de dierenhotels voor honden en katten geldt hetzelfde. De Veiligheidsraad heeft beslist dat alle dierenpensions open mogen blijven.

“De studiedienst van Unizo bevestigt formeel dat dierenpensions mogen open blijven, als zij de regels toepassen van social distance (1,5 meter afstand houden onder mensen en één-per-één-bediening, red.),” aldus Filip Horemans, woordvoerder van ondernemersorganisatie Unizo. “De overheden in Brussel en in Vlaanderen hebben maatregelen getroffen ter ondersteuning van bedrijven die economisch getroffen worden door de preventiemaatregelen voor de coronaverspreiding. Maar dat staat los van wat de Veiligheidsraad voor het hele land oplegt,” verduidelijkt Horemans.

Op het eerste gezicht hoerageblaf dus voor de hondenhotels, denken we. Maar in de praktijk ligt het wel wat moeilijker voor alle dierenpensions die Brusselse huisdieren te logeren leggen. De meeste bevinden zich in de ruime rand van de stad, waar voldoende ‘uitloop’ voor honden is. Want ook al draait de dierenhotelsector maar om een klein aantal ondernemingen, zeker in vergelijking met een landcijfer van 235.000 bedrijven uit alle sectoren, ze hebben een grote dienstverleningswaarde. Door het afgelasten van vakantieplannen van de ‘baasjes’ lijken de honden- en kattenpensions echter plotsklaps van geen nut meer. En baasje niet op reis, hond en kat al evenmin.

Bij de bevoegde Brusselse minister voor Dierenwelzijn, Bernard Clerfayt (Défi) blijft het aftasten wat federaal gestuurd wordt. “Het is ons niet gemeld dat de dierenpensionsector alarm slaat,” stelt woordvoerder Pauline Lorbat bij onze eerste contactopname op 17 maart. “Voor de economische steunmaatregelen verwijzen we naar wat de federale en gewestelijke overheden meegeven. Voor de dogwalkers – zowel professionelen, vrijwilligers en particulieren– die honden in groep buiten laten, worden dezelfde aanbevelingen gegeven als voor de burger: social distancing en gesloten parken respecteren. Katten en honden zijn voor zover bekend geen verspreiders van het coronavirus, daar moeten we dus niet bang voor zijn.”

Zwaar getroffen

Jade Van Mol, pack leader van Central Bark, heeft een verblijfs- en trainingscentrum voor honden in Grimbergen. De pensionuitbaatster zit van de ene dag op de andere zonder werk. “Ik heb begrip voor de annulaties, zeker voor de hele paasvakantie, maar de leningen van onze investeringen blijven doorlopen. Ik vrees me nog lang te moeten beredderen,” zegt Van Mol. Maar ze blijkt creatief. “Alle groepslessen voor hondentrainingen en gedragstherapie heb ik veiligheidshalve afgelast, voorlopig laat ik enkel afspraken toe van één persoon met één hond. Normaal doen we de trainingen per gezin, zodat iedereen samen met dezelfde hond de skills verwerft. Dat kan niet meer.”

Verder is ze ook gespecialiseerd als gedragstherapeut, en dat zou haar wel nog werk kunnen verschaffen. Al kijkt de klant de kat wat uit de boom in deze tijden. Van Mol: “Ik ben meteen begonnen met uit te zoeken hoe ik via Skype als gedragstherapeut kan doorwerken. Als de hond gedragsproblemen vertoont, moet eerst en vooral de eigenaar getraind worden. Individueel en met de nodige afstand, hou ik wel nog indoortrainingen voor moeilijke gevallen.”

Jade Van Mol van hondenpension Central Bark: “De hondenwandelingen doe ik met plezier alleen, met tien tot vijftien honden aan de lijn.”

Van Mol probeert er het beste van te maken, ondanks dat de crisis haar zwaar treft. In de eerste plaats heeft ze nu tijd voor de twee honden met gedragsproblemen die ze heropvoed tot ze kunnen verkocht worden. “De dog walks of promenades in openlucht laat ik wel nog doorgaan. De pack walks (wandelingen met een hele roedel, red.) doe ik met plezier alleen, met tien tot vijftien honden aan de lijn. Ze blijven gemakkelijk allemaal rond mij.”

Katten blijven weg

Ook het viersterren-kattenhotel Charaton is doods, al mag de zaak van overheidswege open blijven. “Ik, noch mijn collega’s, hebben richtlijnen ontvangen over al dan niet open mogen blijven,” reageert dierenarts Jacques Bellicourt, die 22 kattenkooien in zijn pension heeft. “Tot vorige week zat ik tot eind van de paasvakantie volgeboekt. Alle conferenties in binnen- en buitenland zijn geannuleerd. Alle reizen worden geannuleerd. Iedereen leeft geblokkeerd thuis. Niemand heeft mijn kattenhotel dus nodig. Maar mijn kosten zoals verzekeringen blijven wel lopen, ook al ben ik eigenaar van het pand.”

Jacques Bellicourt van kattenhotel Charaton: "De huisdieren beleven hun mooiste tijden: hun baasje blijft bij hen thuis."

Pensioneigenaar Bellicourt blijft verweesd zitten zonder kattengezelschap. “Slechts één man bracht zijn huiskat binnen. Ik moet ze voor onbepaalde tijd bijhouden, omdat hij plots de zorg om een familielid in het ziekenhuis moet runnen. Ik had in december 2019, met de pandemie in China, al mijn voorzorgen genomen tegen dat het virus in Brussel zou geraken. Ik ben maar al te goed vertrouwd met de impact van virussen. Ik kocht toen voor een jaar ver kattenvoeding en ontsmettingsproducten voor het onderhoud in mijn pension. Ik heb dus stock genoeg, aan kussens, eten, kuisproducten,..."

"Zoals ik vanuit Frankrijk (maandag 16 maart, red.) hoor, zullen de sterilisatiemiddelen, de mondmaskers en het reanimatiemateriaal van bij de veeartsen naar de ziekenhuizen moeten worden gebracht. De bescherming van mensen primeert uiteraard. Het is maar het begin van het probleem. Deze virusellende duurt minstens tot het eind van de zomer, schat ik in. Maar laat ons ook één positieve kant benadrukken: de honden en katten zullen nog nooit zo blij zijn geweest. De huisdieren beleven hun mooiste tijden: hun baasje blijft thuis.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, actua

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni