Dit verandert in februari: duurdere treintickets en MIVB komt met telewerkticket

© Belga
01/02/2023
Updated: 01/02/2023 10.10u

Er verandert weer heel wat op 1 februari. Treintickets worden duurder, MIVB introduceert een nieuw telewerkticket en het mucomedicijn Kaftrio wordt terugbetaald vanaf 6 jaar. Ontdek de wijzigingen in dit overzicht.

Telewerkticket MIVB

De MIVB komt vandaag met een nieuw ticket en dat heeft alles te maken met het veranderde pendelgedrag. Sinds de coronapandemie thuiswerk veel gangbaarder heeft gemaakt, is een traditioneel abonnement niet meer voordelig voor werknemers die slechts twee tot drie dagen per week naar kantoor moeten. Zij kunnen vanaf 1 februari gebruikmaken van een nieuw flexibel ticket van 75 ritten dat gedurende 90 dagen geldig is.

NMBS trekt tarieven op

Spoorwegmaatschappij NMBS heeft woensdagochtend de tarieven opgetrokken. Gemiddeld gaat het om een stijging van zo'n 9 procent. De verhoging is nodig om de gestegen werkingskosten, zoals energieprijzen en inflatie, deels te drukken. Ook de Diabolo-toeslag, voor ritten van en naar Brussels Airport, gaat op 1 februari omhoog.

School- en woon-werkabonnementen zullen 9,73 procent duurder worden. De prijs van andere producten gaat met 8,73 procent omhoog. Zo kost een 'Senior Ticket' voor 65-plussers vanaf 1 februari 7,80 euro (+0,60 euro) en een 'Youth Ticket' tot 26 jaar 7,10 euro (+0,50 euro).

Een gewone tienrittenkaart ('Standard Multi') wordt 9 euro duurder tot 93 euro digitaal of 96 euro op papier. Ook het boordtarief, de toeslag voor wie een vervoersbewijs koopt op de trein, stijgt van 7 euro naar 9 euro.

Tot slot zullen reizigers dus extra moeten betalen voor de Diabolo-toeslag. Die bedraagt vanaf 1 februari 6,40 euro, in plaats van 6,20 euro. Dat maakte spoornetbeheerder Infrabel vorige week bekend.

Mucoviscidosegeneesmiddel voor jonge kinderen terugbetaald

Het geneesmiddel Kaftrio, voor de behandeling van mucoviscidose, zal vanaf nu ook voor kinderen van 6 tot 11 jaar volledig terugbetaald worden. Sinds 1 september wordt het dure Kaftrio al terugbetaald voor kinderen vanaf 12 jaar die in aanmerking komen. De terugbetaling is wel afhankelijk van een aantal medische criteria.

Kaftrio is een geneesmiddel voor mensen met mucoviscidose. De taaislijmziekte heeft een grote impact op de ziektelast en de levenskwaliteit van de patiënten. Kaftrio verbetert de longfunctie, zorgt voor een vermindering van het aantal opstoten, doet de nood aan antibiotica afnemen en geeft mucopatiënten een betere levenskwaliteit.

Er is ook overeengekomen om de monotherapie Kalydeco, voor patiëntjes vanaf 4 maanden, terug te betalen. Dat geneesmiddel herstelt de zout-waterbalans in de luchtwegen, waardoor de slijmen dunner worden en de longen beter worden beschermd. Die therapie wordt nu al terugbetaald vanaf 2 jaar, maar nu zullen dus ook de allerjongste mucopatiëntjes in aanmerking komen.

Pelletcheque ter waarde van 250 euro

Wie in aanmerking komt voor de zogenaamde pelletcheque, ter waarde van 250 euro, kan daarvoor vanaf vandaag een aanvraag indienen bij de FOD Economie. De overheidsdienst houdt wel nog een slag om de arm. "We doen er alles aan om op tijd klaar te zijn, en zullen alles uitgebreid testen om eventuele computerproblemen te vermijden", klinkt het.

De cheque is bedoeld voor wie vooral met pellets verwarmt. Wie voldoet aan de voorwaarden, kan vanop de site van de FOD Economie een formulier afdrukken en vervolgens terugsturen. Daarnaast komt er ook een webapplicatie.

"Normaal" gaan die allebei op 1 februari online, aldus de FOD Economie. Wie al gebruik kon maken van de mazoutcheque, de cheque voor propaan in bulk of de federale premie voor het basispakket gas, komt niet in aanmerking. Ook wie al het sociaal tarief geniet voor gas, maakt geen kans.

Een andere voorwaarde is dat de pellets in een tankwagen of op palletten geleverd moeten zijn, in een bestelling van minstens 500 kg en dat tussen 1 juni vorig jaar en 31 maart van dit jaar.

Wie de cheque aanvraagt, zal een kopie van de factuur en een bewijs van betaling moeten voorzien. De aanvragen kunnen gebeuren tot en met 30 april.

Tijdskrediet wordt ingeperkt

En sinds vandaag worden de mogelijkheden en de uitkeringen voor tijdskrediet en thematische verloven, zoals ouderschapsverlof, en loopbaanonderbreking voor ambtenaren ingeperkt. De regering besliste hierover in oktober vorig jaar, bij de opmaak van de begroting van 2023.

Voltijds tijdskrediet met uitkering nemen kan vanaf 1 februari enkel voor kinderen tot 5 jaar. Halftijds of een vijfde tijdskrediet opnemen voor kinderen tussen 5 en 8 jaar oud kan wel nog altijd.

Daarnaast wordt het totale aantal maanden waarin men tijdskrediet kan opnemen teruggeschroefd van 51 tot 48.

Ook de anciënniteitsvoorwaarden voor het tijdskrediet worden aangescherpt. Om tijdskrediet met het motief "zorg voor een kind" op te nemen, moesten werknemers tot nog toe minstens 24 maanden hebben gewerkt voorafgaand aan het tijdskrediet, vanaf 1 februari wordt dat 36 maanden.

Er komt ook een tewerkstellingsvoorwaarde in het bedrijf van 12 maanden voor voltijds tijdskrediet. Wie deeltijds werkt, krijgt toegang na 24 maanden tewerkstelling.

De verhoging van de uitkering voor het tijdskrediet met motief 'zorg voor een kind' voor wie 5 jaar anciënniteit heeft of meer, wordt afgeschaft. Voortaan geldt de basisuitkering.

Aan de voorwaarden voor het opnemen van ouderschapsverlof - maximum vier maanden per kind - verandert er niets, maar anciënniteitstoeslagen en supplementen verdwijnen voor werknemers van ouder dan 50 jaar. Dat geldt ook voor de loopbaanonderbreking.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, actua, 1 februari 2023, MIVB, NMBS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni