| Het aantal besmettingen stabiliseert, maar de druk op de intensieve zorg blijft toenemen.

De besmettingscijfers dalen en ook het aantal ziekenhuisopnames stabiliseert. Toch blijft het aantal patiënten op intensieve zorg fors stijgen. Volgens viroloog Steven van Gucht liggen er in het hele land volgende week meer dan 1000 patiënten op intensieve zorg. "We kunnen niet blijven opschalen", klinkt het bij het UZ Brussel.

De druk op intensieve zorg laat zich ook voelen in de Brusselse ziekenhuizen. In totaal liggen er 514 coronapatiënten in het ziekenhuis in Brussel, waarvan 129 op intensieve zorg. Het UZ Brussel heeft al een aantal keer patiënten naar andere ziekenhuizen moeten overbrengen omdat er geen plaats meer was. Volgens de woordvoerder van het UZ Brussel, Edgard Eeckman, is er geen sprake van een acute noodsituatie maar is de situatie wel precair. “We hebben nu extra bedden vrijgemaakt, maar we kunnen niet eeuwig blijven opschalen.”

Ook Danny De Clercq, Directeur van de Zorgen van de Iris Ziekenhuizen Zuid, ziet dat de situatie riskant is. Ook hij ziet sinds vorige week een stabilisatie van het aantal opnames. “Maar het probleem is dat de intensieve zorg veel voller ligt dan de normale afdelingen. We hebben beslist enkele operatiezalen te sluiten om extra personeel op de intensieve zorg te kunnen inzetten.”

Positief is wel dat er ondanks de volle ziekenhuisbedden waarschijnlijk niet zo'n personeelstekort zal ontstaan als in de eerste golf. “Het grootste deel van ons personeel is inmiddels gevaccineerd, dus zij zullen zelf niet ziek worden van het virus", aldus De Clercq.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni