GIAL vzw Informatica Brussel-Stad

| GIAL vzw, Informatica Brussel-Stad.

Ecolo en Groen willen globale audit van de stad Brussel

© Belga
19/02/2018

De partijen Ecolo en Groen willen dat er een globale audit wordt doorgevoerd van de stad Brussel. Na het schandaal rond Samusocial en nu vzw Gial is het voor de groenen tijd om alle "overbezette mandaten" op te doeken.

"We vallen van schandaal in schandaal in de Stad Brussel, en dat zijn we beu," zegt Bart Dhondt, gemeenteraadslid voor Ecolo-Groen. "Tijd om schoon schip te maken, en daarom vragen we een algemene audit van de Stad Brussel én haar vzw's, uitgevoerd door een onafhankelijke instantie.

"Wat moet de Brusselaar nog verwachten, als de Brusselse verkozenen zelfs de wet niet respecteren? 18 jaar lang een contract van schijnzelfstandigheid laten passeren, de wet rond overheidsopdrachten negeren: voor ons zijn die feiten heel zwaar."

"De Brusselaar heeft recht op een transparant, democratisch bestuur, dat de wet respecteert," aldus Dhondt.

'Nep-onafhankelijk contract'

Ook co-fractieleider Zoubida Jellab trekt van leer: "Waarom duurde het tot het auditverslag van 2017 om te beseffen dat een consultant 17 jaar lang niet kan profiteren van een rijk contract zonder een oproep tot mededinging?"

"Hoe durfden de schepenen, belast met de IT-afdeling van de stad Brussel, een 'nep-onafhankelijk' contract te schrijven? Waarom stelde de meerderheid van de PS-MR een directeurspositie in voor een externe consultant, zonder eerst de legaliteit van deze aanpak te verzekeren?" vraagt Zoubida Jellab.

Orde op zaken

De partijen benadrukken dat ze in de nasleep van het Samusocial-schandaal al de aandacht hadden gevestigd op het beheer van Gial, maar dat een antwoord uitbleef. "Het is tijd voor eens en voor altijd orde op zaken te stellen in het hart van de stad Brussel en tegelijkertijd de hoofdstad van ons land. Er moet een halt toegeroepen worden aan de overbezette mandaten, de concurrentie met het Brussels gewest en de belangenconflicten. De geloofwaardigheid van het gewest en onze instellingen staan op het spel", besluit Zakia Khattabi, mede-voorzitster van Ecolo.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , actua , GIAL , audit , .Brussels , Samu social

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni