Bijna 300 Brusselse horecazaken gaven er in 2023 de brui aan

© BRUZZ
22/02/2024

De Brusselse horeca zit in zwaar weer. Vorig jaar alleen al gingen bijna 300 zaken over kop. Het zijn vooral kleine cafés en restaurants die het moeilijk hebben.

Het aantal Brusselse bedrijven dat het faillissement aanvraagt, is begin dit jaar met bijna de helft gestegen, tegenover december vorig jaar. In januari alleen al telde de ondernemingsrechtbank 209 faillissementen. Het zijn vooral handelaars en bouwbedrijven die er de brui aan geven, maar ook de Brusselse horeca heeft het moeilijk.

Vorig jaar vroegen 292 Brusselse horecazaken het faillissement aan, vooral kleine buurtzaken. En dat terwijl er bijna geen nieuwe horeca-ondernemers bijkomen.

Aanpassen formule

"Het is hard werken voor weinig geld." Dat is het klassieke antwoord wanneer horeca-uitbaters gevraagd wordt waarom ze stoppen met hun zaak. Ook bij Tim Janssens, die in 2020 een klein, gezellig restaurant opende in de buurt van het Zuidstation.

Intussen is hij geen zaakvoerder meer, maar door zijn passie voor potten en pannen staat hij er wel nog in de keuken. Andere restaurants proberen het hoofd dan weer boven water te houden door hun formule aan te passen en het met minder personeel te doen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni