Dieter Nijs

| Een controleur van het FAVV voert een voedselinspectie uit op de Zuidmarkt.

Controle voedselveiligheid bij marktkramers Zuidmarkt: 39 inbreuken vastgesteld

Renée Vervaet
© BRUZZ
04/06/2024

Bij 39 van de 54 marktkramers op de Zuidmarkt in Sint-Gillis die afgelopen zondag werden gecontroleerd door het Federaal Voedselagentschap zijn inbreuken vastgesteld. “Dat betekent dat we bij meer dan zeven op de tien handelaars maatregelen moeten opleggen.”

Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) voerde zondagochtend een grote controleactie uit. Bij 39 handelaars werd een inbreuk vastgesteld, maakt het FAVV dinsdag bekend.

Het gaat voornamelijk over kleine inbreuken. Daarom komen 34 marktkramers er met een waarschuwing vanaf. “Het gaat dan bijvoorbeeld over de afwezigheid van een voorziening om de handen te kunnen wassen, of dat niet aan de consument wordt medegedeeld welke allergenen de producten bevatten,” vertelt Hélène Bonte van het FAVV. “Er was ook een aantal handelaars dat niet over de juiste toelating beschikte.”

Vijf PV's

Er werden in totaal vijf processen-verbaal opgesteld. Bonte: “Dat zijn de zwaardere inbreuken, waarbij de voedselveiligheid echt in het gedrang komt. Het ging over problemen met de temperaturen van de voeding.”

Bij meer dan zeven op de tien gecontroleerde handelaars worden nu dus maatregelen opgelegd. “Met enkele kleine ingrepen kunnen ze dat in orde maken. Een voorziening om de handen te wassen, hoeft geen echte sanitaire voorziening te zijn. Een bidon met een kraantje, wat zeep en papieren handdoeken volstaan,” zegt Bonte.

Over een aantal weken kunnen de marktkramers opnieuw een voedselinspecteur verwachten, die zal controleren of er aan de opgelegde maatregelen is voldaan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni