Rauw gehakt rundvlees lag waarschijnlijk aan de bron van de STEC-besmettingen in de Belgische woonzorgcentra in augustus. Dat zegt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vrijdag in een gezamenlijk persbericht met regionale gezondheidsautoriteiten Departement Zorg, Aviq en Vivalis. Het onderzoek kan echter geen honderd procent zekerheid bieden.
© Saskia Vanderstichele
Rauw gehakt hoogstwaarschijnlijk bron van STEC-besmetting, die tot negen doden leidde
Eind augustus raakte het nieuws bekend dat er in verschillende woonzorgcentra besmettingen waren opgetreden met de Shigatoxineproducerende Echerichia.coli-bacterie (STEC). In totaal raakten in Vlaanderen, Wallonië en Brussel bewoners van elf woonzorgcentra besmet. Daarbij vielen ook negen doden. Bij meer dan 70 personen traden ziekteklachten op.
Nu heeft het onderzoek van het FAVV, Sciensano, het Nationaal Referentiecentrum, het Departement Zorg (Vlaanderen), Vivalis (Brussel) en Aviq (Wallonië) uitgewezen dat rauw gehakt rundvlees de meest waarschijnlijke oorzaak is van de besmetting.
Uit het traceringsonderzoek bleek dat in alle betrokken woonzorgcentra rundvlees van hetzelfde lot werd geserveerd. In totaal werden meer dan 70 voedingsstalen van producten uit de toeleveringsketen geanalyseerd. Omdat er geen stalen meer beschikbaar waren van het betrokken lot van het vlees, kan de besmettingsbron echter niet met zekerheid worden bevestigd via laboratoriumanalyses.
"Rauwe voeding kan besmet zijn met ziekmakende bacteriën", zegt Hélène Bonte, woordvoerster van het FAVV. "We raden kwetsbare consumenten zoals ouderen, jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem aan om die producten te vermijden of voldoende te verhitten. Zij lopen namelijk een verhoogd risico op ernstige complicaties bij voedselinfecties", besluit Bonte.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , STEC-bacterie , STEC , FAVV