| Archiefbeeld

De Croo dringt bij Vlaamse regering aan tot oplossing voor vergunning Brussels Airport

© Belga
19/03/2024

Premier Alexander De Croo dringt er bij de Vlaamse regering op aan een oplossing uit te werken voor de nieuwe omgevingsvergunning voor Brussels Airport. Dat doet hij na afloop van een gesprek met de CEO's van Lufthansa en Brussels Airlines.


Lufthansa, de Duitse moedergroep boven Brussels Airlines, kreeg vier jaar geleden nog een lening van 290 miljoen via de Belgische federale regering, maar die is intussen terugbetaald.

Brussels Airlines maakte vorig jaar voor het eerst opnieuw winst, en Lufthansa heeft aangegeven dat ze de Brusselse luchtvaartmaatschappij verder wil ontwikkelen tot de Afrika-hub van de hele groep, geeft De Croo aan.

"Bijzonder positief nieuws", noemt de premier dat, maar hij maakt zich zorgen over de hervergunning van Brussels Airport. De milieuvergunning voor de uitbating van de nationale luchthaven vervalt in juli, en bij de Vlaamse overheid loopt een aanvraag voor de hernieuwing van de vergunning, ditmaal voor onbeperkte duur.

De gewestelijke omgevingsvergunningscommissie leverde een gunstig eindadvies af, maar dat is doorspekt met voorwaarden rond onder meer nachtvluchten en geluidsnormen. "Een zeer verregaand eindadvies", noemt De Croo dat, "geformuleerd met exploitatiebeperkingen die een verder groeipad van Brussels Airlines onmogelijk maken en zelfs de huidige activiteiten bemoeilijken".

De premier vreest dat als de Vlaamse regering het advies volgt, dat nefast zou zijn voor de werkgelegenheid in en rond de luchthaven. Hij "dringt er bij de Vlaamse regering op aan om tot een oplossing te komen die een verdere ontwikkeling van Brussels Airlines mogelijk maakt", en dus van het advies af te wijken. "Dit is nodig om te zorgen voor nieuwe jobs en een gezond economisch perspectief voor ons land."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni