Eerste koolstofneutrale distributiecentrum van bpost in Evere operationeel

© Belga
16/05/2024

Het nieuwe distributiecentrum van bpost in Evere is volledig operationeel. Het gebouw is koolstofneutraal, een primeur voor het postbedrijf.

Bpost stelde het distributiecentrum in het noorden van Brussel donderdag voor aan de pers. De site is goed voor 275 werknemers. Het distributiecentrum bedeelt de gemeentes Evere, Haren, Schaarbeek en Sint-Lambrechts Woluwe. In juni komt er een vijfde gemeente bij en zullen ook de postbodes voor Sint-Pieters-Woluwe vanuit Evere opereren.

CEO van bpost Belgium Jos Donvil verwees bij de voorstelling naar de wijzigende postmarkt. "Vandaag zijn er steeds minder brieven en steeds meer pakjes. Je hebt dus meer opslagruimte nodig om de werking te optimaliseren en een betere werkplek te hebben voor de werknemers."

1.236 vierkante meter aan zonnepanelen

Donvil wees ook naar het groene plaatje. Het ontwerp past binnen de duurzaamheidsambities van bpost, aldus de CEO van de Belgische tak van bpost. "We willen bewijzen dat we een bedrijf zijn dat de milieu-uitdagingen integreert in zijn werking."

De site werkt met zonne-energie, warmtepompen voor verwarming, ventilatie met energieterugwinning, modulaire LED-verlichting, laadinfrastructuur, opvang van regenwater en diens meer. Op het dak ligt bijvoorbeeld 1.236 vierkante meter aan zonnepanelen.

Vanuit deze site vertrekken alle postbodes grotendeels met elektrische voertuigen op ronde. De vloot telt er momenteel 55 elektrische bestelwagens en 22 elektrische fietsen met 'eTrailers'. Op termijn moet dit volledig elektrisch zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie , Bpost , koolstofneutraal , distributiecentrum Bpost , Jos Donvil , Brussel Kort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni