1816 Energie Zonnepanelen 1

| Zonnepanelen op een particulier dak

Hogere prijzen voor groenestroomcertificaten in zicht

04/02/2024

Goed nieuws voor de Brusselse gezinnen met groenestroomcertificaten, de beloning voor groene energieproductie via zonnepanelen. Een maatregel van regulator Brugel duwt de marktprijs ervan omhoog. De keerzijde is wel dat de energiefactuur van een gemiddeld gezin, met of zonder zonnepanelen, met maximaal 64,6 euro per jaar kan toenemen.

Gezinnen die via zonnepanelen of warmtekrachtkoppeling groene stroom produceren, krijgen van het Brussels Gewest groenestroomcertificaten als financiële ondersteuning. Zulke attesten kunnen ze daarna doorverkopen aan een energieleverancier in het Gewest, bijvoorbeeld Engie Electrabel of Luminus.

Zo ontstaat een markt voor groenestroomcertificaten, met de gezinnen als aanbieders naast de overheden en de bedrijven. De energieleveranciers zijn de vragers. Ze worden immers door de Brusselse overheid verplicht om jaarlijks een quotum aan gekochte groenestroomcertificaten aan te geven.

Die markt zit recentelijk evenwel in het slop door een overaanbod aan certificaten en minder vraag bij de leveranciers, met dalende prijzen als logisch gevolg. Een duidelijk teken dat de handel vierkant draait: de recentste gemiddelde marktprijs voor particulieren komt met 65,2 euro nauwelijks hoger uit dan de minimumprijs van 65 euro die netbeheerder Elia sowieso garandeert. Dat is ook ver onder de 80 à 90 euro waar veel gezinnen met zonnepanelen op hopen.

Vraag aanzwengelen

De Brusselse regering wil de handel nu nieuw leven inblazen door de leveranciers hogere quota voor groenestroomcertificaten voor de jaren 2024 tot 2026 op te leggen. Brugel maakte vrijdag de hogere quota bekend. Het quotum gaat van 18,5 procent van de leveringen in 2023 naar 26,7 procent in 2024 en 27,9 procent in 2025.

Dat biedt de bezitters van groenestroomcertificaten uitzicht op hogere marktprijzen en dus een kortere terugverdientijd van hun installatiekosten. Zo'n hogere marktprijs is evenwel geen absolute zekerheid, aangezien dat blijft afhangen van het spel van vraag en aanbod.

De certificaten zijn overigens sinds vorig jaar onbeperkt geldig in de tijd, tegenover slechts vijf jaar voorheen. Een particulier met zonnepanelen kan er dus voor opteren om zijn groenestroomcertificaten op te potten, in afwachting van hogere prijzen.

Jaarlijkse factuur 64,6 euro hoger

De nieuwe regeling heeft ook gevolgen voor de energiefactuur van gezinnen zonder zonnepanelen.

"Aangezien de aankoop van groenestroomcertificaten een bijkomende financiële last vertegenwoordigt voor de leveranciers, verhalen zij de kosten van hun wettelijke verplichting op al hun eindklanten", zegt Brugel op zijn website.

"Deze kosten worden op de facturen van hun klanten vermeld onder ‘groenestroombijdrage’. Alle verbruikers betalen deze som dus aan hun elektriciteitsleverancier, ongeacht of ze al dan niet zelf groene stroom produceren."

Brugel schat in de zakenkrant L'Echo de maximale meerkosten voor een doorsnee Brussels gezin op 53,4 euro per jaar zonder btw, of 64,6 euro per jaar met btw.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni