De Brusselse regering heeft deze week het inschakelingscontract afgeschaft. Zo'n contract moet jonge werkzoekenden aan het werk helpen. Volgens de Federatie van Brusselse inschakelingsondernemingen (FeBIO) is het een belangrijke tewerkstellingsmaatregel waarin de regering moet blijven investeren.
Inschakelingscontract voor jonge Brusselaars verdwijnt ‘zonder sociaal overleg’
Het inschakelingscontract is een gesubsidieerde arbeidsovereenkomst van twaalf maanden in de overheids- of non-profitsector. De bedoeling ervan is om jongeren een langdurige werkervaring te geven, waardoor ze zich kunnen integreren in de arbeidsmarkt. Momenteel maken 132 jonge Brusselaars daar gebruik van. Die tewerkstellingsmaatregel wordt nu geschrapt.
De reden is een evaluatie door het Federaal Planbureau in 2022. "De studie concludeerde dat jongeren met zo'n contract gemiddeld makkelijker een andere baan zouden hebben gevonden als ze niet hadden deelgenomen aan het integratiecontract", zegt Pauline Lorbat, woordvoerder van bevoegd minister Bernard Clerfayt (Défi).
"Het onderzoek bracht nog potentiële negatieve gevolgen aan het licht, zoals de mismatch tussen het programma en het carrièreplan van de jongere, of de teleurstelling na afloop dat hun contract niet werd verlengd", gaat Lorbat verder. "Met het oog op een efficiënt overheidsbeleid heeft de regering daarom beslist om het integratiecontract af te schaffen."
Geen sociaal overleg
Volgens FeBIO is die beslissing er gekomen zonder sociaal overleg en is de motivatie ongegrond. "De studie adviseerde niet om het inschakelingscontract af te schaffen, maar wel dat het opleidingstraject meer moet leiden tot een beroepskwalificatie", zegt Nora De Herdt van FeBIO. "Sinds de studie is daar ook verandering in gekomen, en leren de jongeren effectief voor een beroep als bijvoorbeeld kok of elektricien."
Daarnaast werd er volgens De Herdt in de studie geen rekening gehouden met discriminatie op de arbeidsmarkt, waar het moeilijker is voor kortgeschoolden om een job te vinden.
De Herdt benadrukt dat er weinig alternatieven zijn. "Jongeren kunnen stage lopen, maar dat is vaak met een heel lage vergoeding. En we weten dat zes op de tien stagiairs in Brussel in precaire omstandigheden leeft. Het inschakelingscontract is dus echt een waardevolle maatregel."
Lees meer over: Economie , Bernard Clerfayt , Inschakelingscontract , jongerenwerkloosheid
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.