Belga

| Brussels staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS).

Brusselse regering akkoord over 300 miljoen voor noodlijdende huisvestingsmaatschappij

© BRUZZ
20/06/2024

Na zes maanden blokkering ontvangt de noodlijdende Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM) nu de volledige 300 miljoen euro die het vroeg aan de Brusselse regering. Dat meldt La Dernière Heure en wordt bevestigd aan BRUZZ door het kabinet van bevoegd staatssecretaris Ben Hamou (PS).

Donderdagochtend heeft de Brusselse regering een akkoord bereikt om 150 miljoen euro subsidie toe te kennen aan de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij. De regering besliste begin mei al om ze een lening toe te kennen die ook 150 miljoen bedraagt. Zo krijgt de BGHM de volledige 300 miljoen euro die volgens de maatschappij nodig is om de werking te kunnen verzekeren.

Het dossier zat sinds januari geblokkeerd binnen de regering. Het nieuwe akkoord binnen de meerderheid heeft de huisvestingsmaatschappij nu uit een benarde positie gered. De instelling van openbaar nut die instaat voor de ontwikkeling van sociale woningen in Brussel stond namelijk op de rand van het faillissement. Zonder de financiële injectie had de maatschappij maar tot eind juli genoeg geld om lonen uit te betalen en de werkingskosten te dekken.

Geblokkeerd

De toekenning van de kredieten en de subsidie werd aanvankelijk geblokkeerd door de intussen aftredend Brussels minister Bernard Clerfayt (Défi). Hij zei begin juni in zakenkrant L'Echo dat hij de socialistische beloften voor sociale huisvestingen niet meer wou financieren, omdat die de gewestelijke begroting deden ontsporen. Maar kwatongen uit PS-hoek beweren dat hij de financiering gegijzeld hield als pasmunt omdat de PS de goedkeuring van zijn wetboek Dierenwelzijn tegenhield.

Brussels staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) is opgelucht dat er uiteindelijk een akkoord uit de bus is gekomen. “Die budgetten waren al goedgekeurd door de regering, met deze beslissing voeren we eindelijk het begrotingsakkoord uit", zegt ze aan La Dernière Heure. “Vanaf nu kan de BGHM met een gerust hart haar activiteiten voortzetten. Dit is uitstekend nieuws voor de werknemers, maar ook voor de vele partners en begunstigden.”

Volgens het kabinet van Ben Hamou kwam de geldnood bij de BGHM puur door de blokkade binnen de regering en was er geen sprake van financieel wanbeheer. "We voeren een duur beleid dat in de afgelopen bestuursperiode veel sociale woningen heeft gerealiseerd. Dat daarvoor budget moest komen was gewoon afgesproken," zo klink het op het kabinet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Politiek , Nawal Ben Hamou , Bernard Clerfayt , brusselse gewestelijke huisvestingsmaatschappij , Brusselse regering

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni