Regeringsrapport Nawal Ben Hamou (PS)

| Nawal Ben Hamou, staatssecretaris voor Huisvesting

Gewest werpt Huisvestingsmaatschappij reddingsboei van 150 miljoen euro toe

EV
© BRUZZ
03/05/2024
Updated: 03/05/2024 17.48u

Er is een politieke doorbraak rond de financiële nood van de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij, verantwoordelijk voor sociale woningbouw. De regering-Vervoort kent de BGHM 150 miljoen euro aan kredieten toe.

De Brusselse regering keurde de 150 miljoen euro aan verse kredieten aan de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij gisteren principieel goed, meldt Le Soir, en het kabinet van Nawal Ben Hamou (PS), staatssecretaris voor Huisvesting, bevestigt dat. Daarmee kan de BGHM weer enkele maanden verder.

Kas is leeg

De financiële reserves zijn helemaal op, zo raakte een maand geleden bekend. Dat heeft alles te maken met de politiek van de Brusselse regering om sneller dan voorheen sociale woningen te bouwen en aan te kopen.

De acute nood werd becijferd op 300 miljoen euro. De BGHM rekent daarvoor op 150 miljoen euro van het Brussels Gewest en een even grote lening van Belfius. De bank zou evenwel maar over de brug willen komen als de Brusselse regering dat eerst doet.

Minister van Werk Bernard Clerfayt (Défi) blokkeerde lange tijd de lening. "Het is niet de bedoeling dat de Brusselse regering de putten van de huisvestingsmaatschappij vult", klonk het. Wat ook meespeelde, was de harde clash tussen de PS en Défi in een volledig ander dossier, de Codex dierenwelzijn en het debat rond onverdoofd slachten.

Over de verkiezingen getild

Volgens insiders is de cashnood bij de BGHM evenwel zo urgent geworden, dat de Brusselse regering - inclusief Clerfayt - weinig anders kon dan de kredieten toekennen. Anders zouden de lopende engagementen in het gedrang komen. Sommige regeringsbronnen spreken eerder over "maandelijkse schijven" dan over een volwaardige lening.

Ben Hamou verklaarde vandaag in het Brussels parlement dat "er geen sprake is van een budgettair onevenwicht" bij de BGHM en dat de leningen louter "in het kader van het kasbeheer" gezien moeten worden. Anders gesteld: het is volgens haar alleen een liquiditeitsprobleem.

"Er is in dit dossier momenteel geen marktconsultatie voor bankkredieten", zegt Belfius in een reactie. "Als er een zal komen, zullen we het dossier analyseren zoals we dat altijd doen voor publieke entiteiten."

In elk geval wordt het dossier zo over de verkiezingen getild. Een volgende Brusselse regering zal het verdere tempo van de sociale woningbouw moeten bepalen en het daaraan verbonden financieringspad. "De volgende regering zal de arbitrage moeten doen", zei ook Ben Hamou.

Dat alles speelt zich af tegen de achtergrond van een Brussels Gewest dat zelf almaar dieper in een schuldenput zakt en onlangs nog een ratingverlaging te slikken kreeg van kredietbeoordelaar Standard & Poor's.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Stedenbouw , sociale woningen , BGHM , Nawal Ben Hamou , Vervoort Rudi , Bernard Clerfayt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni