Brussel heeft geen budget meer voor sociale woningbouw

Emilia De Feyter, Eva Christiaens, Rojin Ferho, Steven Van Garsse
© Belga - BRUZZ
09/04/2024
Updated: 09/04/2024 18.53u

De Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij heeft geen reserves meer om nieuwe sociale woningbouwprojecten te financieren. Een bijkomend budget van 300 miljoen euro dringt zich op, maar blijft voorlopig uit. Dat schrijven De Standaard en L’Echo.

Al jarenlang is de woningnood in de hoofdstad gigantisch. Op de wachtlijst staan zowat vijftigduizend kandidaat-huurders, die gemiddeld bijna twaalf jaar moeten wachten. De voorbije vijf jaar kwamen er in Brussel alles samen ruim drieduizend nieuwe sociale woningen bij. Lang niet genoeg om de wachtlijst weg te werken, maar een ongeziene prestatie.

Alleen kwam die met een hoge prijs. Het tempo waarin de afgelopen jaren sociale woningen werden bijgebouwd en bestaande woningen werden opgekocht, heeft de kasreserves van de BGHM volledig doen wegsmelten. Normaal financiert de BGHM nieuwe huisvestingsprojecten voor de helft met gewestelijke subsidies en voor de helft met eigen middelen. Maar vandaag lukt haar dat niet meer.

300 miljoen euro nodig

Voor dit jaar is er bijkomend 300 miljoen euro nodig, "simpelweg om aan de engagementen te kunnen voldoen die de Brusselse regering eerder is aangegaan." Voor de ene helft is de BGHM te rade gegaan bij Belfius, de andere helft wil ze direct van het Brussels Gewest lenen.

Zolang de Brusselse regering het licht niet op groen zet voor de gevraagde 150 miljoen euro, is ook Belfius echter niet happig om over de brug te komen. Daardoor dreigt de sociale woningbouw de komende jaren als een pudding in elkaar te zakken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , sociale wonigen , BGHM , Nawal Ben Hamou

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni