Regeringsrapport: Bernard Clerfayt (Défi)

| Bernard Clerfayt (Défi)

Défi blokkeert lening van 150 miljoen euro aan Brusselse Huisvestings-maatschappij

© BRUZZ
29/03/2024

Op de ministerraad van donderdag stond een lening van 150 miljoen euro aan de Brusselse Huisvestingsmaatschappij (BGHM) op de agenda. Maar Bernard Clerfayt (Défi) blokkeert die.

Zowel het kabinet van minister voor Dierenwelzijn Bernard Clerfayt als dat van staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) bevestigen de blokkering van 150 miljoen euro, bestemd voor de realisatie van sociale woningen.

Het kabinet van Ben Hamou spreekt van 'lopende onderhandelingen'. Maar bij het kabinet van minister voor Werk Bernard Clerfayt (Défi) is een heel ander geluid te horen.

"Die lening was niet voorzien", aldus Clerfayts woordvoerder Pauline Lorbat. "Het is niet de bedoeling dat de Brusselse regering de putten van de huisvestingsmaatschappij vult."

Het onderwerp stond vorige week op de agenda van de ministerraad, toen Clerfayt van de PS het deksel op de neus kreeg en de codex Dierenwelzijn niet werd goedgekeurd.

Daarop werd de vergadering opgeschort en het agendapunt over de lening verdaagd naar deze week. Nu wordt het dus opnieuw uitgesteld, onder impuls van Clerfayt.

Slechte budgettaire situatie

Vergelding is niet het enige motief. "Dit punt is al sinds december vorig jaar geblokkeerd, gezien de moeilijke budgettaire situatie van het Gewest", zegt Lorbat. "De ratingverlaging van Standard & Poor's en de houding rond de codex Dierenwelzijn maken het nu nog moeilijker."

Het kabinet Clerfayt wijst er ook op dat een eerdere lening aan BGHM niet is terugbetaald. Al valt elders te horen dat de terugbetalingstermijn van slechts enkele maanden sowieso onrealistisch was.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , ministerraad , Nawal Ben Hamou , Bernard Clerfayt , Brusselse huisvestigingsmaatschappij

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni