Politieke week: Hoe debat over onverdoofd slachten de codex Dierenwelzijn blokkeert

© BRUZZ
29/03/2024

De PS blokkeert de goedkeuring van de nieuwe codex rond Dierenwelzijn. De partij wil een garantie van de meerderheidspartijen dat het parlement niet plots een amendement over een verbod op onverdoofd slachten toevoegt. “In principe zijn parlementsleden natuurlijk vrij om te stemmen hoe ze willen”, zegt politiek analist Steven Van Garsse. “Dit gaat om vertrouwen.”

De langverwachte codex Dierenwelzijn giet voor het eerst alle wetgeving rond dierenwelzijn in een wetboek en voorziet onder meer in een verbod van de verkoop van dieren op markten en hoge boetes voor wie dieren mishandelt. In eerste en tweede lezing werd het wetboek al goedgekeurd, maar plots kreeg de PS koudwatervrees.

“Met een onverwacht amendement over onverdoofd slachten wil de partij absoluut niet naar de verkiezingen trekken”, stelt Van Garsse. “De PS vraagt nu dat iedereen van de meerderheid zich engageert om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt.”

Ecolo lijkt mee te gaan in dat verhaal, maar Groen is minder happig. De positie van Défi is voorlopig nog onduidelijk. “Het probleem is dat het parlement normaal vrij is om te stemmen, los van partijdictaten. De vraag is dus ook of partijen zelfs maar kunnen beloven dat hun parlementsleden dat amendement niet zouden goedkeuren.”

Huurwetgeving

Daarnaast heeft het Brussels parlement deze week ook de huurwetgeving aangepast. “Het gaat om kleine aanpassingen zoals het aantal maanden huurwaarborg dat wordt ingeperkt, of het verbod op kortlopende huurcontracten. Donderdag is ook een ordonnantie goedgekeurd die de eigenaars zal verplichten om huurcontracten te registreren.”

Die maatregelen maken allemaal deel uit van de bredere strategie van staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) om de verhitte huurmarkt onder de knoet te houden. Toch zijn er mogelijk ook nadelen aan al deze inperkingen voor verhuurders en eigenaars.

“Het risco bestaat dat zij beslissen niet meer in Brussel te investeren of te bouwen. Dat zou het aanbod in de stad verminderen en zo leiden tot nog hogere huurprijzen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Dierenwelzijn , Onverdoofd slachten , Huurwetgeving , PS , Groen , Ecolo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni