De politieke week: 'We stevenen af op een juridisch avontuur'

© BRUZZ
22/03/2024

Het is nog ruim twee maanden tot de verkiezingen, maar de stembusslag werpt toch al zijn schaduw vooruit, ook in de Brusselse regering. Zo komen de onenigheden over het verbod op onverdoofd slachten weer naar de oppervlakte en dreigt er een juridische chaos over Good Living. Politiek analist Steven Van Garsse laat deze vrijdagavond zijn licht over beide dossiers schijnen.

Minister voor dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi) was donderdag in alle staten omdat zijn wetboek dierenrechten opnieuw niet is goedgekeurd. Het is een publiek geheim dat de PS hier moeilijk over doet. Volgens Van Garsse niet zozeer over de inhoud, want daarover is de regering het grotendeels eens, maar wel over de parlementaire weg die het wetboek moet doorlopen.

"Tien jaar geleden hebben Vlaanderen, Brussel en Wallonië dierenwelzijn geërfd van het federale niveau", legt Van Garsse uit. "Net als in Vlaanderen wordt er ook in Brussel een wetboek gemaakt met alle voorschriften rond dierenwelzijn. Ontelbare regels staan erin, van het verbod op kermispony's tot de praktijken in dolfinaria. Ook vermeld: sancties voor wie dieren mishandelt. Het wetboek is al goedgekeurd in tweede lezing, maar stoot nu plots op een njet van de PS."

Het wetboek moet in principe naar het parlement, waar erover gestemd kan worden en ook amendementen mogelijk zijn. Bij de PS bestaat al langer de vrees dat de MR of N-VA een amendement indient om het onverdoofd slachten te verbieden. Van Garsse: "Op twee stemmen is in 2021 het verbod niet goedgekeurd. Het risico bestaat dat dit nu wel gebeurt en dat wil de PS, vooral dan voorzitter Ahmed Laaouej, ten allen prijzen vermijden. Voor veel moslims, een trouwe achterban van de PS, is dat ritueel slachten erg belangrijk. Ook voor Vervoort als regeringsleider is dit niet welkom, omdat daarmee de meerderheid helemaal uit elkaar wordt gespeeld. Hij vreest dat er dan geen enkel punt nog goedgekeurd zal worden de komende weken."

Vervoort wil koste wat het wil de eenheid van de regering en de meerderheid bewaren. Toch riskeert het verbod op onverdoofd slachten een thema te worden in de campagne, denkt Van Garsse. "De PS zal het wellicht verder tegenhouden, en dan kan ze in de campagne overal verkondigen dat ze het verbod op het onverdoofd slachten heeft tegengehouden. Dit riskeert wel een serieuze steen in de schoen te worden van de regering-Vervoort. Net zo goed kan Clerfayt nu alles blokkeren. Of Défi kan toch op zoek gaan naar een meerderheid in het parlement. Sowieso komt dat weer aan bod in de volgende regering, want Brussel is het enige gewest waar het onverdoofd slachten nog mogelijk is."

Juridisch avontuur

Een ander project van de regering-Vervoort dat de gemoederen bezighoudt, is Good Living, dat bepaalt hoe de Brusselaars in de toekomst gaan wonen en de stad er zal uitzien. Het project is in een catalogus van 170 pagina’s gegoten, maar maandag bleek in het parlement dat de Raad van State geen tijd heeft voor een advies. Staatssecretaris Ans Persoons (Vooruit.brussels) wil het nu zonder advies laten goedkeuren door de regering, maar de vraag is, volgens Van Garsse, of dat lukt.

"Ik denk dat zoiets juridisch heel moeilijk ligt. Volgens de grondwet kan iedereen een regeringsbesluit aanvallen als die persoon vindt dat het niet wettelijk is. Aangezien hier geen advies is van de Raad Van State, zal de rechter toch een afweging moeten maken over de wettelijkheid. Het kan ook een juridische chaos worden als er projecten worden goedgekeurd op basis hiervan."

En dan is er ook nog het politiek aspect. "Zullen de regeringsleden, waar toch argwaan leeft, zeker bij PS en Défi, dit wel willen goedkeuren? Deze situatie geeft hen een vrijgeleide. Sowieso is het geen deugdelijk bestuur, want we stevenen af op een juridisch avontuur, al kan Persoons er ook niet aan doen dat de Raad van State geen tijd heeft."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , de politieke week , Bernard Clerfayt , minister van dierenwelzijn , verbod onverdoofd slachten , Ans Persoons , Rudi Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni