Jurgen zit met ‘horrorhuurders’: ‘Waarom mogen ze een half jaar gratis wonen?’

Kris Hendrickx
© BRUZZ
29/01/2024

Toen de huurders van verhuurder Jurgen plots geen huur meer betaalden, begon een lijdensweg waarvan het eind nog niet in zicht is. Eigenaarsverenigingen hekelen een overbescherming van de huurder en weinig aandacht voor wie verhuurt. “Alle miserie wordt op de eigenaar afgewenteld.”

Als het over de huurmarkt gaat, zijn het doorgaans de rechten en miserie van huurders die het nieuws halen. Toch kunnen ook eigenaars de pineut zijn bij een huurconflict. Het overkwam Jurgen (*). De Brusselaar verhuisde in 2020 naar Canada en verhuurt sindsdien zijn appartement in het centrum. Dat ging goed, tot hij dit jaar te maken kreeg met wat hij zelf ‘horrorhuurders’ noemt.

Het begon met een huurwaarborg die nooit betaald werd. Sinds september wordt er ook geen huur meer overgeschreven en antwoorden de huurders niet meer op berichten of aanmaningen. De buren klagen ondertussen over geluidsoverlast en roken in de traphal en in het appartement, terwijl dat verboden is.

"Op basis waarvan verdienen deze broers, die een job hebben en er gewoon voor kiezen om niet te betalen, deze absurd overdreven bescherming?"

Jurgen

Eigenaar

Jurgen nam een advocaat onder de arm, die naar het vredegerecht stapte. De zaak kwam pas voor op 11 januari, onder meer omdat Brussel een tussenstap inbouwde waarbij het OCMW veertig dagen krijgt om zich over het dossier te buigen en bijvoorbeeld nieuwe huisvesting te vinden.

De rechter gaf de eigenaar uiteindelijk gelijk: de huurders moeten de achterstallige huur betalen en het contract wordt ontbonden. Alleen moet Jurgen nu nog wachten tot 15 maart omwille van het wintermoratorium op uithuiszettingen. Ondertussen stapelen de kosten voor de eigenaar zich op: gerechtskosten, energievoorschotten, onroerende voorheffing, syndicus, …

“Het bedrag dat de huurders moeten terugbetalen, ligt ook nog eens lager dan de huur die ze verschuldigd waren. Niet betalen levert hen zelfs geld op,” vertelt Jurgen aan de telefoon. “Ik snap dat huurders huurbescherming moeten krijgen, want er zijn oneerlijke huisbazen, of onvoorziene omstandigheden,” schreef hij ons eerder al per e-mail. “Maar hier? Op basis waarvan verdienen deze broers, die er gewoon voor kiezen om niet te betalen en niet te communiceren (want ja, ze hebben beiden jobs!), deze absurd overdreven bescherming? Op basis waarvan verdienen zij meer dan een half jaar gratis woonst?”

"Eigenaars zijn soms afhankelijk van huuropbrengsten en kunnen zelf in een precaire situatie terechtkomen"

Claire De Cock

Juriste Verenigde Eigenaars

Jurgen is niet de enige verhuurder die te maken krijgt met hardnekkige wanbetalers, die al dan niet te kwader trouw zijn. “We horen geregeld over dit soort gevallen,” zegt juriste Claire De Cock van belangenvereniging Verenigde Eigenaars. “Het is duidelijk dat het Brussels Gewest de huurders overbeschermt ten nadele van de eigenaars. Terwijl er best wel eigenaars zijn die bij wanbetaling zelf in een precaire situatie kunnen raken omdat die huurinkomsten bijvoorbeeld een bescheiden pensioen moeten aanvullen.”

Verenigde Eigenaars ziet hoe vooral huurders die niets te verliezen hebben stoppen met betalen. “Als je inkomen lager dan een bepaald bedrag ligt, mag daar geen beslag op gelegd worden. Die mensen riskeren dus eigenlijk niets.”

De juriste wijst erop dat Jurgen op 15 maart mogelijk nog niet verlost zal zijn van zijn zorgen. “Wie iemand uit zijn appartement wil zetten, moet ook nog een deurwaarder vinden. Die is op zijn beurt afhankelijk van de politie, die voor begeleiding moet zorgen maar zelf overbevraagd is. Zo ben je snel weer een paar maanden verder.”

Averechts effect

Zowel Verenigde Eigenaars als het eigenaarssyndicaat waarschuwen dat de situatie ook in het nadeel van huurders kan uitdraaien.

“Deze linkse regering kiest voor de huurders, maar kan ze daardoor net benadelen,” zegt Olivier de Clippele van het eigenaarssyndicaat. “Je ziet nu al dat eigenaars marge inbouwen. Huurprijzen van meer dan 1.000 euro worden de regel en verhuurders nemen enkel nog huurders die zeker geen financiële problemen zullen bezorgen, terwijl ze vroeger sneller een risico zouden nemen. Ze kunnen dat ook, omdat er soms vijftig tot zestig kandidaten voor een appartement zijn.”

De Clippele vreest dat steeds minder privépersonen in een opbrengsthuis in Brussel zullen investeren. “Dan krijg je een situatie waarbij vooral professionele verhuurders dat gat zullen vullen, die veel meer op winst gefocust zijn. Je ziet die trend nu ook al bij Airbnb-panden of met coliving.”

"Het belangrijkste voor ons is om een systeem te ontwikkelen dat de meest kwetsbaren helpt"

Nawal Ben Hamou

Staatssecretaris voor Huisvesting (PS)

Nawal Ben Hamou (PS), Staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, belast met Huisvesting en Gelijke Kansen (bevoegdheid gedelegeerd door Minister-president Rudi Vervoort.)

Het kabinet van bevoegd staatssecretaris van Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) wijst erop dat veel beleidsmaatregelen net in het voordeel van eigenaren uitdraaien. Ze wijst op het hogere budget voor renovatiepremies en voor het Woningfonds, dat minder bemiddelde Brusselaars helpt eigenaar te worden. Eigenaars die inkomsten mislopen door het wintermoratorium kunnen bovendien een beroep doen op het gloednieuwe solidariteitsfonds, stipt Ben Hamou aan. Wie geen huurrisico wil lopen, kan zijn appartement bovendien verhuren via een sociaal verhuurkantoor.

“Er zullen altijd mensen zijn die misbruik proberen te maken van het systeem, maar dat is het geval voor alle overheidsbeleid,” aldus nog de staatssecretaris. “Gelukkig is dit slechts een kleine minderheid. Het belangrijkste voor ons is om een systeem te ontwikkelen dat de meest kwetsbaren helpt.”

(*) De echte naam is bekend bij de redactie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, eigenaarssyndicaat, verenigde eigenaars, verhuurders, huurders, Nawal Ben Hamou

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni