| Een toestel van Brussels Airlines taxiet naar de startbaan

Piloten Brussels Airlines staken in aanloop naar Pasen

© Belga
22/03/2024
Updated: 22/03/2024 18.11u

De piloten bij Brussels Airlines gaan vier dagen staken, van 27 tot en met 30 maart. Een nieuwe onderhandeling tussen de vakbonden en de luchtvaartmaatschappij leverde vrijdag geen akkoord op. Dat meldt Brussels Airlines.

Bonden en directie onderhandelen de hele dag over de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de piloten.

De werknemers, die tijdens de coronacrisis fors inleverden om het bedrijf overeind te houden, willen opslag nu de luchtvaartmaatschappij weer winstgevend is. Daarover werd bijna een akkoord bereikt, maar woensdag liep het in extremis nog fout. Ook vrijdag raakten de sociale partners het niet eens.

Eerder deze week werd wel een akkoord bereikt over een betere verloning van het cabinepersoneel (de stewards en stewardessen). Als gevolg gaan de piloten staken.

Brussels Airlines wil zo snel mogelijk communiceren over de impact. "We zullen nu de gevolgen van deze staking op ons vluchtschema bestuderen en onze passagiers zo snel mogelijk informeren. We verontschuldigen ons voor het ongemak en onze collega's gaan er alles aan doen om iedereen zo snel mogelijk op hun bestemming te krijgen", aldus de luchtvaartmaatschappij in een communiqué.

Brussels Airlines waarschuwt ook voor de gevolgen van de actie.

"Na vier intense jaren met zware verliezen, begrijpen we helemaal de vraag om ook te mogen delen in de winst die Brussels Airlines heeft gemaakt in 2023. Dat is waarom er een lijvig voorstel op tafel lag. Tegelijkertijd moeten we voorzichtig blijven. Één winstgevend jaar is onvoldoende om alle inspanningen ongedaan te maken die we hebben gedaan om deze resultaten te bereiken. En een winstmarge van 3,4 procent is niet comfortabel genoeg om financiële beloftes te maken die we mogelijk niet kunnen houden. We betreuren deze acties van de pilotenvakbonden. Ze brengen een oplossing niet dichterbij, maar beschadigen het vertrouwen dat passagiers in ons hebben."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie , Brussels Airlines , pilotenstaking

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni