| Het overleg heeft één doel: Audi Brussels redden van een sluiting, zodat de 3.000 werknemers van de auto­fabriek hun job kunnen behouden.

Premier Alexander De Croo roept vrijdag de regeringen van ons land en de top van Audi samen. Dat bericht De Tijd zaterdag. Het overleg heeft één doel: Audi Brussels redden van een sluiting, zodat de 3.000 werknemers van de auto­fabriek hun job kunnen behouden.

Eind vorige maand raakte bekend dat Audi alle 371 tijdelijke jobs in Vorst schrapt. Dat is een gevolg van de gedaalde vraag naar de Audi Q8 e-tron, een grote elektrische SUV en het enige model dat in Vorst wordt gebouwd. De bonden vrezen voor de toekomst van de fabriek. Het staat vast dat de opvolger van de Q8 e-tron niet in Vorst gebouwd wordt, maar in Mexico. Over de komst van een nieuw model is nog geen duidelijkheid.

De Croo zet daarom een taskforce op met de regionale minister-presidenten en een delegatie van de Audi-top. De bedoeling is alle mogelijke middelen in te zetten om een sluiting van Audi Brussels te vermijden en de toekomst van de duizenden werknemers veilig te stellen.

Daarbij wordt gedacht aan opleidingssteun voor de ontwikkeling van een nieuw model, subsidies, een verlaging van de energiefactuur en een aanpassing van de investeringsaftrek, zodat ook bedrijven als Audi er gebruik van kunnen maken.

De politiek zou de Audi-top garanties geven via een intentieovereenkomst. Die overeenkomst kan ook door een regering in lopende zaken worden uitgevoerd. Op 9 juni zijn er verkiezingen. De kans bestaat dat er tegen dan nog geen definitieve duidelijkheid is over de toekomst van Audi Brussels.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni