| Geldautomaat

Tal van Brusselse pleinen krijgen (extra) geldautomaat

Emmanuel Vanbrussel
11/03/2024

De bankenvereniging Batopin maakt de lijst bekend van locaties waar het nieuwe automaten wil plaatsen. Daarbij opvallend veel Brusselse hotspots, alleen is er nog niet overal een partner gevonden.

Het Vossenplein in Brussel, het Jourdanplein in Etterbeek, Sint-Gillisvoorplein en het Flageyplein in Elsene. Het zijn maar enkele van de Brusselse hotspots die binnenkort wellicht nieuwe of bijkomende geldautomaten krijgen.

Omdat veel burgers klaagden over het verdwijnen van de bankautomaten in hun buurt, sloot de federale regering een jaar geleden een akkoord met de banksector om er weer meer ter beschikking te stellen. Cash blijft immers een belangrijk betaalmiddel ondanks de digitalisering, en dat geldt in Brussel nog meer dan in de andere gewesten, zo blijkt uit onderzoek.

Het akkoord leidde tot de uitrol van zogeheten cashpunten met een of meerdere geldautomaten. Batopin, het samenwerkingsverband van de vier grootbanken (BNP Paribas Fortis, KBC, ING België en Belfius), heeft vrijdag de locatie van alle 970 cashpunten in België publiek gemaakt.

Daarvan zijn er 400 reeds werkzaam en 150 in opbouw, bijvoorbeeld op de Grote Zavel in Brussel. Voor de nog ontbrekende 420 cashpunten is Batopin op zoek naar een verhuurder op de aangekruiste plaatsen.

In het Brussels gewest komen er tientallen nieuwe geldautomaten in de stations van de MIVB of de NMBS, in shoppingcentra zoals Westland Shopping in Anderlecht, en in winkelstraten, zoals de Brabantstraat in Schaarbeek.

Opmerkelijk is dat ook veel bekende Brusselse pleinen uitzicht krijgen op een nieuw cashpunt, mits er een geschikte locatie gevonden wordt die voldoet aan de criteria op het vlak van veiligheid en toegankelijkheid voor rolstoelen. Eens geïnstalleerd, blijven de automaten er minstens negen jaar.

Enkele voorbeelden van pleinen waar Batopin een verhuurder zoekt voor een eerste of een bijkomend cashpunt:

  • Jette: Kardinaal Mercierplein
  • Evere: Vredesplein
  • Vorst: Hoogte 100
  • Elsene: Flageyplein
  • Sint-Gillis: Sint-Gillisvoorplein
  • Brussel: Vossenplein
  • Etterbeek: Jourdanplein
  • Sint-Pieters-Woluwe: Dumonplein

De volledige lijst van cashpunten in uw buurt, zowel de reeds actieve als de geplande, is hier op te zoeken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni