Bancontact geldautomaat Mister Cash

| Archiefbeeld ter illustratie.

Vorst telt slechts één geldautomaat voor 28.862 mensen

© Belga
26/03/2024
Updated: 26/03/2024 16.57u

De gemeente Vorst is met slechts één cash-punt op haar grondgebied de slechtst bedeelde Brusselse gemeente. Dat blijkt uit een studie die hub.brussels uitvoerde in opdracht van Brussels staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo). Het gewest telde in juni 2023 410 geldautomaten. Dat zouden er 497 moeten zijn om de drempel van het federale akkoord - 2.500 inwoners per geldautomaat - te halen.

De gemeente Vorst telt maar één locatie waar cash geld kan afgehaald worden, aan Hoogte Honderd. Op die locatie staan twee geldautomaten, maar dat betekent dat er in Vorst maar 1 automaat is voor 28.862 inwoners.

De Zavel, de Marollen, de Sint-Jobwijk in Ukkel en de Ninovesteenweg (Molenbeek en Anderlecht) zijn de slechtst bedeelde handelscentra, als het gaat over de aanwezigheid van bankautomaten. Voor de studie werden meer dan 2.000 shoppers en handelaars ondervraagd. Die zijn het alvast over één punt eens: het netwerk van automaten is ontoereikend (minder dan 50% tevredenheid bij de shoppers, en zelfs nog minder bij de handelaars).

"Een betere spreiding van de geldautomaten over het Brussels gewest is niet alleen een voordeel voor de consumenten, maar ook essentieel voor de lokale bedrijven. Als elke buurt eerlijke toegang heeft tot cash geld, versterken we de lokale economie en stimuleren we een omgeving waarin zakelijke interacties kunnen bloeien op een inclusieve manier. Dat ondersteunt de vitaliteit en diversiteit van het economische weefsel in Brussel", zegt Isabelle Grippa, CEO van hub.brussels.

De studie leert ook dat veel handelaars zich niet bewust zijn van de werkelijke kosten van elektronische betalingen. De helft heeft geen idee van de maandelijkse kosten en meer dan de helft zegt geldautomaten enkel te gebruiken om geld te storten. Grotere afstanden tussen hun zaak en de automaten leiden daarom tot veiligheidsproblemen.

Uit de studie blijkt verder dat 80 procent van de ondervraagden op dat moment cash geld bij zich had en dat 90 procent de afgelopen drie maanden cash geld had opgenomen bij geldautomaten. 70 procent van de respondenten zei onlangs cash geld te hebben gebruikt in een buurtwinkel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni