De hoofdzetel van Vivaqua, nabij Brussel-Centraal

| De hoofdzetel van Vivaqua, nabij Brussel-Centraal.

Van den Brandt: 'We laten Vivaqua niet overkop gaan'

© Belga
19/01/2024

Voor Brussels minister van Openbare Werken Elke Van den Brandt (Groen) kan het Brussels gewest steun bieden aan Vivaqua. Maar dan moet daar ook inspraak in het beheer van de watermaatschappij tegenover staan. "Bij de factuur moeten we ook de bevoegdheden krijgen", verklaarde ze donderdag in Terzake op VRT Canvas.

Het was al langer bekend en donderdag werd het nieuws nog eens bevestigd: het Brussels waterbedrijf Vivaqua zit financieel in slechte papieren. Topvrouw Laurence Bovy trok donderdag aan de alarmbel. "Ik kan niet garanderen dat de continuïteit van onze activiteiten in de toekomst gegarandeerd is", zei ze in De Standaard. Bovy pleit daarom voor financiële steun van het gewest.

"Er zijn investeringen nodig", reageerde minister Van den Brandt. Ze bevestigde dat Vivaqua vandaag geen dotatie krijgt en dus zijn middelen uit de waterprijs moet halen, maar die inkomsten dekken de uitgaven niet. "Daar zit een structureel probleem."

Voor Van den Brandt hoort het tot de mogelijkheden dat het gewest met een dotatie komt. "Maar als we het doen, dan willen we ook inspraak in Vivaqua", luidde het. Momenteel loopt er een audit naar welk bestuursmodel er zou moeten komen. "De volgende regering zal alles in handen hebben" om een model te kiezen.

Intussen benadrukt de groene minister dat het gewest wel degelijk investeringen doet. Zo werd dit jaar - net als de vorige jaren - 12 miljoen euro vrijgemaakt. In totaal is sprake van 60 miljoen euro. Ook werd de waterprijs verhoogd, weliswaar niet het sociaal tarief. "We zullen verder investeringen doen. We gaan Vivaqua niet laten overkop gaan."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni