Een skateboarder passeert langs de hoofdzetel van Vivaqua, vlakbij Brussel-Centraal

| Een skateboarder passeert langs de hoofdzetel van Vivaqua, vlakbij Brussel-Centraal.

Politici roepen gewest op om in te grijpen bij Vivaquaperikelen

Matisse Van der Haegen
© BRUZZ
18/01/2024
Updated: 18/01/2024 18.54u

Het waterbedrijf Vivaqua dat Brussel van drinkwater voorziet en er de riolen beheert, torst intussen meer dan een miljard schulden mee, schrijft De Standaard donderdag. De intercommunale dreigt hierdoor niet langer zijn essentiële taken te kunnen uitvoeren. Naast topvrouw Laurence Bovy roept nu ook de politiek op voor een gewestelijke interventie.

Dat Vivaqua een balans heeft waar de gemiddelde boekhouder ‘s nachts zwetend van wakker wordt, is al langer geweten. Naast aanslepende IT-problemen, waardoor heel wat gezinnen geen of een foute factuur krijgen, staat de intercommunale ook voor de peperdure renovatie van zo’n 500 kilometer van het rioolstelsel terwijl het geld op is. De schuldenberg bedraagt intussen meer dan een miljard euro en door de gestegen rentes dreigt een sneeuwbaleffect de zaken alleen maar erger te maken.

"We kunnen wel garanderen dat er water uit de kraan zal blijven komen, maar riolen renoveren, dat lukt nog amper", zegt directrice-generaal Laurence Bovy aan De Standaard. "Het risico op zinkgaten wordt dagelijks groter, met alle gevolgen voor de veiligheid. Bijna elke maand zakt wel ergens in Brussel een stuk wegdek in. We staan op een scharniermoment. Ik kan de continuïteit van onze activiteiten in de toekomst niet garanderen.”

Hoewel het de negentien Brusselse gemeentes zijn die de dienst uitmaken bij Vivaqua, vraagt Bovy daarom financiële steun van het gewest. "We zijn de enige essentiële dienst in Brussel die geen jaarlijkse dotatie krijgt. Het moment om onze financiering om te gooien is aangebroken. Straks kunnen we helemaal niets meer lenen, en dan zijn de gevolgen niet te overzien."

"Het model van een intercommunale beheerd door de gemeenten heeft gefaald."

Pascal Smet

Parlementslid Vooruit.brussels

Pascal Smet (onebrussels-Vooruit) tijdens de persconferentie van 18 juni 2023 waarop hij zijn ontslag als staatssecretaris aanbiedt

Donderdag sloten stemmen uit meerdere politieke hoeken zich bij die vraag aan. “Vivaqua verdrinkt in de schulden, we moeten dringend de watersector rationaliseren”, schrijft het Brusselse MR-parlementslid Aurélie Czekalski op sociale media. Parlementslid Pascal Smet (Vooruit.brussels) deelt haar mening. "Het model van een intercommunale beheerd door de gemeenten heeft gefaald ondanks herhaaldelijke waarschuwingen. Er is al te lang getalmd om dit aan te pakken. Watervoorziening en het beheer van de riolen is volgens Vooruit.brussels uitsluitend een taak voor het gewest."

Dat laatste vindt ook Vlaams minister bevoegd voor Brussel, Benjamin Dalle (CD&V). “Het goed onderhouden en beheren van ons rioleringsstelsel moet een kerntaak zijn van de Brusselse overheid. Jammer genoeg blijkt uit de financiële gang van zaken bij Vivaqua, dat er niet voldaan wordt aan deze kerntaak.”

Verantwoordelijkheid nemen

Cieltje Van Achter (N-VA)

| Cieltje Van Achter (N-VA).

In een reactie hekelt N-VA-fractieleidster Cieltje Van Achter dan weer dat de meerderheid tijdens de plenaire vergadering van het Brussels Parlement afgelopen vrijdag een voorstel van resolutie van N-VA wegstemde waarin gevraagd werd om een audit van de werking van Vivaqua.

Ook de vragen om zo snel als mogelijk een regeringscommissaris af te vaardigen in de raad van bestuur van Vivaqua en de oproep tot een grondige rationalisering van de Brusselse watersector werden verworpen.

"Wanneer ik minister Maron ondervraag over Vivaqua, antwoordt hij steevast niet bevoegd en niet verantwoordelijk te zijn”, aldus Van Achter. “Nochtans waarborgt ons gewest de schulden van Vivaqua en loopt het gewest dus een reëel risico gelet op de desastreuze financiële situatie van Vivaqua."

Het parlementslid wijst erop dat N-VA al sinds 2017 de wantoestanden bij Vivaqua aanklaagt. "Het wordt hoog tijd dat de Brusselse regering haar verantwoordelijkheid neemt en dit dossier ter harte neemt. Helaas denkt de Brusselse regering enkel aan de komende verkiezingen en moeten we dus niets meer verwachten", stelt Van Achter vast.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni