| Halflege winkelrekken in Delhaize-filiaal Mutsaard.

Veel lege winkelrekken door acties boeren

NLS
© BRUZZ
03/02/2024

De voorbije dagen werden meerdere distributiecentra van supermarktketens geblokkeerd door protestacties van boeren. Dat uitte zich in winkelrekken die veel minder gevuld waren dan doorgaans het geval is. Het grootste deel van de acties is momenteel wel achter de rug. Ondernemersorganisatie Comeos hoopt volgende week terug vollere rekken te zien.

In meerdere supermarkten stelden klanten zaterdag halfgevulde winkelrekken vast. Dat was ook in Brussel het geval, onder meer in de Lidl in Ukkel en de Delhaize-filialen Mozart en Mutsaard. De protestacties van de landbouwers van de voorbije dagen liggen aan de basis. Die werden georganiseerd uit onvrede met de dalende inkomsten van de boeren, en steeds strenger wordende regelgeving voor de sector.

“De protestacties aan de distributiecentra hadden inderdaad een impact op de bevoorrading”, zegt Hans Cardyn, woordvoerder van Comeos. “Het gaat om gigantische stockageruimtes die honderden winkels van producten voorzien. De grootste moeilijkheden zijn nu wel achter de rug, na constructieve gesprekken tussen de betrokken partijen.” Zaterdag werd nog één distributiecentrum van Aldi geblokkeerd, en twee van Delhaize.

Gevulde rekken

Bij Delhaize zijn de acties intussen afgelopen. “Rond 14 uur werden de distributiecentra in Ninove en Zellik opnieuw vrijgegeven, na overleg met de vakbonden”, zegt woordvoerder Roel Dekelver. “Momenteel zijn er wel nog lege winkelrekken. Het centrum in Ninove werd geblokkeerd sinds dinsdagavond. Sommige filialen beschikken over minder stock dan andere, waardoor de gevolgen van de acties daar zichtbaarder zijn. Er valt dus nog wat schade in te halen.”

De precieze gevolgen voor de supermarktketens kon Comeos nog niet geven. “Al is het wel waarschijnlijk dat de acties voelbaar zullen zijn voor de omzet van de retailers”, duidt Cardyn. Bij Delhaize is dat alvast deels het geval. “Voor de droge producten, met lange houdbaarheidsdata, is de impact beperkt”, zegt Dekelver. “Maar vanuit het centrum in Zellik worden ook verse producten geleverd. Daarvan was een deel niet meer bruikbaar om in de winkelrekken te plaatsen. Dat werd geschonken aan de voedselbank.”

Nu de meeste blokkades zijn opgeheven, hoopt Comeos de komende dagen opnieuw gevulde supermarkten te zien. Hetzelfde klinkt bij Delhaize. “De levering zijn momenteel heropgestart. We stellen alles in het werk om onze filialen zo snel mogelijk te bevoorraden."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni