Het kraakpand in de Paleizenstraat 48, waar vroeger de FOD Financiën huisde

| Het kraakpand in de Paleizenstraat 48, waar vroeger de FOD Financiën huisde.

Eerste asielzoekers vertrekken mondjesmaat uit gekraakt gebouw in Paleizenstraat

JB
© BRUZZ
23/12/2022

Woensdag is Fedasil langzaamaan gestart met asielzoekers die in het gekraakte pand in de Paleizenstraat in Schaarbeek verblijven richting het opvangnetwerk te begeleiden. Dat laat het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) weten.

Het gaat om een eerste groep van 23 asielzoekers die zijn uitgenodigd voor opvang binnen de structuren van Fedasil. “Negen van hen verblijven intussen in centra van Fedasil”, valt te horen op het kabinet van de Moor.

“Er zullen de komende weken stapsgewijs nog asielzoekers uit het kraakpand worden uitgenodigd door Fedasil. We doen dit geleidelijk omdat we voldoende plaatsen willen behouden voor families of minderjarigen die aankomen en die we prioritair opvangen”, klinkt het in de omgeving van de staatssecretaris.

Dat een eerste groep asielzoekers deze week zou kunnen verhuizen van het gekraakte gebouw naar opvangcentra van Fedasil, kondigde de Moor afgelopen zondag aan in De Zevende Dag.

Mobiele noodkliniek

In het ‘Palais des Droits’, zoals het voormalige overheidsgebouw gedoopt werd, verblijven sinds eind oktober meer dan 800 bewoners, zo goed als allemaal mensen die internationale bescherming hebben aangevraagd maar door het tekort aan plaatsen zonder rechtmatige opvangplek zitten.

De leefomstandigheden zijn er lamentabel. In het gebouw werden al meermaals besmettelijke aandoeningen zoals schurft, difterie en tuberculose vastgesteld bij verschillende asielzoekers, maar van hygiëne of isolatie om die virussen in te dammen is weinig tot geen sprake.

Woensdag nog opende de Franstalige tak van het Rode Kruis een mobiele noodkliniek aan het gebouw. Artsen Zonder Grenzen ging er eerder deze week dan weer asielzoekers vaccineren tegen difterie, polio en tetanus.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni