Rode Kruis opent medische post voor asielzoekers: 'Had veel eerder moeten gebeuren'

JB
© BRUZZ
21/12/2022
Updated: 21/12/2022 15.15u

Woensdag heeft de Franstalige tak van het Belgische Rode Kruis een medische noodpost geopend aan de Paleizenstraat 48, het gekraakte gebouw waar zo’n 800 asielzoekers al wekenlang verblijven.

De situatie achter de poorten van het ‘Palais des Droits’ in de Noordwijk in Schaarbeek is al een tijdje gekend. Ruim 800 asielzoekers die op hun rechtmatige opvangplek wachten, verblijven er in erg precaire hygiënische toestanden. Het gekraakte pand telt slechts een handvol douches en wc’s en er circuleren besmettelijke aandoeningen zoals difterie, schurft en tuberculose.

Eerstelijnszorg

Melanie Tremel, adjunct-directeur van Croix-Rouge de Bruxelles, legt uit dat het idee voor een mobiele noodkliniek al even in de pijplijn zat. De vraag kwam zo’n twee weken geleden van Fedasil en de autoriteiten in het algemeen, klinkt het. “De situatie is bijzonder urgent, er zijn kwetsbare asielzoekers met grote medische noden.”

In de container zijn twee dokters en twee verpleegkundigen aan de slag, aldus Tremel. “Zij voeren eerstelijnszorg uit via medische consultaties en sturen mensen door indien nodig. Vorige week zijn we al met twee teams ter plekke gegaan om een blik te werpen op de medische situatie en hulp te verlenen waar nodig.”

“De overheid had eerder moeten ingrijpen”

Dokter Camélia Tizgui (Croix-Rouge de Belgique)

Samenwerking met apotheek

Tijdens de eerste werkuren kwamen al 30 à 40 asielzoekers over de vloer, zegt dokter Camélia Tizgui. “Iedereen wacht hun beurt af, de sfeer is sereen en het werk gaat vlot vooruit”, benadrukt ze.

“Naast de besmettelijke huidaandoeningen zoals schurft en difterie kloppen hier ook patiënten aan met griep- of covidsymptomen, andere respiratoire aandoeningen, slecht verzorgde verwondingen of chronische ziektes zoals diabetes. We werken samen met een apotheek in de buurt waar asielzoekers gratis terechtkunnen voor hun medicatie.” Ook mensen met psychologische klachten kunnen terecht in de mobiele noodkliniek.

Volgens de dokter komt de opening van de medische container weliswaar rijkelijk laat. “Wij springen in de bres op vraag van de overheid, maar dit had al moeten gebeuren. De ziektes die in het gebouw verspreid worden, hebben vrij spel door de onhygiënische leefomstandigheden. De overheid had eerder moeten ingrijpen.”

Het Rode Kruis slaat haar tenten tot en met 15 januari op aan de Paleizenstraat, daags nadien neemt het de medische zorgverlening van Artsen Zonder Grenzen over bij het registratiepunt voor asielzoekers aan de Pachecolaan. Daar runt de ngo sinds november een medische hulppost.

‘Ngo’s trekken het niet meer’

Intussen trekken de ngo's die zorg verlenen aan asielzoekers die op straat moeten overleven aan de alarmbel. Vandaag verscheen in De Morgen een opiniestuk ondertekend door 380 zorgverleners waarin het asielbeleid van de regering aan de kaak gesteld wordt.

“Onze staat weigert bewust en hardnekkig zijn plicht na te komen tegenover mensen die naar hier kwamen voor bescherming. Er wordt geschermd met termen als 'aanzuigeffect' en 'voorbeeldfunctie' om vluchtelingen te ontmenselijken. Dat cynisme verdragen wij niet”, klinkt het bij onder meer huisarts Hanne Bosselaers, die in Molenbeek werkt voor Geneeskunde voor het Volk.

“Ondertussen zijn het de ngo’s die de nodige hulp en zorg verlenen aan asielzoekers die op straat leven, maar zij trekken het niet meer”, reageert Bosselaers aan BRUZZ. “Vandaag is er vanuit de ngo’s een oproep gelanceerd aan huisartsen om patiënten mee te verzorgen. Een goed initiatief, maar het zorgsysteem barst al uit z’n voegen.”

Bosselaers onderstreept daarom dat er werk gemaakt moet worden van noodopvang. “En zolang de asielprocedures lopen, moeten aanvragers van internationale bescherming toegang krijgen tot medische zorg. Het is niet normaal dat ngo’s hier aan humanitair crisiswerk doen.”

Paleizenstraat

Vaccinaties

Vorige week begon Artsen Zonder Grenzen met een vaccinatiecampagne bij asielzoekers die op straat en in kraakpanden leven terwijl ze op een opvangplek in het Fedasil-netwerk wachten. Er wordt geprikt tegen difterie, tetanus en polio. De campagne verloopt al bij al vlot, zegt David Vogel van Artsen Zonder Grenzen.

“Ons targetpubliek bestaat uit zo’n 2000 mensen, maar je moet weten dat een aanzienlijk deel al ingeënt is tegen difterie, tetanus en polio. Van het deel dat wij willen vaccineren, laat de overgrote meerderheid een prikje toe. In een van de centra voor niet-begeleide minderjarigen hebben we bijvoorbeeld iedereen kunnen vaccineren.”

Het voornaamste struikelblok ligt soms in de whereabouts van de asielzoekers. “De mensen die in kraakpanden leven, of de nacht aan Klein Kasteeltje doorbrengen, zijn overdag vaak op stap.”

In totaal werden op drie dagen al 300 asielzoekers gevaccineerd tegen difterie, tetanus en polio. Eerder gingen al 250 vluchtelingen langs in het vaccinatiepunt in de Pachecolaan om zich te laten beschermen tegen de drie ziektes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving, Rode Kruis, asielcrisis, Paleisstraat, mobiele kliniek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni