Explosieven op de sporen: verdachte blijft aangehouden

© Google

De Brusselse raadkamer heeft dinsdag de voorlopige hechtenis van C.D. met een maand verlengd. C.D. is de 36-jarige man die vorige week kleine hoeveelheden TATP had achtergelaten naast het spoor in Jette. Naar eigen zeggen had hij de explosieven gefabriceerd als hobby.

In 2016 was de man in Gent al tot 7 jaar cel veroordeeld voor opzettelijke brandstichting maar toen waren ook vragen gerezen over zijn geestelijke toestand.

Op 19 juni merkte een politiepatrouille in het Laerbeekbos een man op die zich verdacht gedroeg. De man kwam uit een bosje, maar toen de politie het bosje en de treinsporen onderzocht, werd er niets vastgesteld.

Donderdagvoormiddag voerde de politie dan een sweeping uit in de omgeving waar de man woensdag gezien was en trof daarbij een plastic zak aan die explosieven leek te bevatten.

Hobby

De ontmijningsdienst van het leger, DOVO, werd ter plaatse geroepen en stelde vast dat het om een kleine hoeveelheid TATP ging. Die werd gecontroleerd tot ontploffing gebracht. In de loop van de namiddag werd de verdachte man opgepakt. Het bleek te gaan om de 36-jarige C.D., allesbehalve een onbekende voor politie en gerecht.

Hij had immers al een reeks gerechtelijke antecedenten en was in 2016 in Gent tot 7 jaar cel veroordeeld voor opzettelijke brandstichting. Op 17 september 2018 liet de strafuitvoeringsrechtbank in Antwerpen hem voorwaardelijk vrij.

C.D. bekende dat hij de zak met explosieven in zijn bezit had en verklaarde dat hij die substanties fabriceerde als hobby. Een huiszoeking in zijn woning leverde niets op.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?