Extinction Rebellion blokkeert Belliardstraat: 132 manifestanten opgepakt

© Belga - Belga
04/05/2024
Updated: 05/05/2024 08.20u

De Brusselse politie heeft zaterdagnamiddag uiteindelijk 132 manifestanten van Extinction Rebellion opgepakt. Dat meldt politiewoordvoerder Ilse Van de keere. De actievoerders hadden de Belliardstraat geblokkeerd en hadden geweigerd een einde te maken aan hun actie toen ze daartoe door de politie werden aangemaand.

"Een groep van ongeveer 200 deelnemers heeft de Belliardstraat bezet en de tunnel geblokkeerd in het kader van een manifestatie georganiseerd door Extinction Rebellion (XR)", zegt de politiewoordvoerder.

"De manifestanten kregen de toelating om ter plaatse te blijven tot 15.30 uur. Er werd hen gevraagd om hun actie verder te zetten het Jean Rey-plein. Een aantal deelnemers vertrok vrijwillig, maar anderen hadden zich vastgemaakt en moesten worden losgemaakt voordat ze konden worden aangehouden. In totaal zijn 132 personen gearresteerd tijdens de actie voor identificatie. Voor elk van hen zal een proces-verbaal worden opgesteld."

De arrestaties verliepen zonder incidenten, zo stelde Belga ter plaatse vast. In een persbericht stelde Extinction Rebellion dat de politie het waterkanon inzette tegen de betogers en maakte het gewag van een buitenproportioneel politieoptreden. Belga, dat de actie van begin tot einde volgde, kon vaststellen dat het waterkanon weliswaar aanwezig was, maar op geen enkel moment werd ingezet.

Met hun actie eisten de betogers een einde aan de subsidies voor fossiele brandstoffen en de implementatie van een nationaal noodplan voor de overgang naar een bloeiende, fossielvrije economie die de meest kwetsbaren en het ecosysteem beschermt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni