Het gebouw in de Arianelaan in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Fedasil vraagt Oekraïners om zelf woonplek te vinden: 'Transitcentrum zit vol'

JB
© BRUZZ
15/07/2022

Oekraïense vluchtelingen die al langer dan enkele dagen in transitcentrum Ariane in Sint-Lambrechts-Woluwe verblijven, worden aangemaand om snel een andere opvangplek te vinden. Zolang het aantal vluchtelingen er niet afneemt, wordt de noodopvang voor nieuwkomers tijdelijk stopgezet.

Dat laat Fedasil weten in een brief die vandaag wordt uitgedeeld aan de vluchtelingen, en die BRUZZ kon inkijken.

De situatie in transitcentrum Ariane is al een tijdje bekend. Het transitcentrum raakt stilaan verzadigd omdat Oekraïners er langer blijven dan voorzien. Ook de nood aan extra mankracht werkt de beslissing in de hand.

“Ariane is destijds in het leven geroepen als transitcentrum. Het is de bedoeling dat vluchtelingen hier enkele nachten verblijven vooraleer er een langetermijnoplossing komt vanuit een van de gewesten” aldus Joachim Deman, woordvoerder van het Rode Kruis-Vlaanderen.

“Bijna één op de vier zit hier intussen al langer dan 25 dagen, terwijl het centrum bedoeld is voor korte verblijven."

Joachim Deman, Rode Kruis Vlaanderen

Alleen blijven Oekraïense vluchtelingen langer dan voorzien in de gebouwen aan de Arianelaan. “Bijna één op de vier zit hier intussen al langer dan 25 dagen. In principe kunnen we een situatie beheren waarin onze maximumcapaciteit is bereikt - zoals zich nu voordoet -, maar de lange verblijven maken dat moeilijk.” Dat zorgt voor extra problemen op psychologisch vlak bij de vluchtelingen en daarnaast zijn bijvoorbeeld ook een permanentere vorm van onderwijs en ontspanning nodig voor de Oekraïense kinderen. Bovendien staat de infrastructuur van het gebouw lange verblijven in de weg, klinkt het.

Fedasil benadrukt dat de vluchtelingen niet naar de deur begeleid worden en dat het gaat om een vrijwillige oproep. “Het is de bedoeling om de doorstroom op gang te brengen, want die verloopt nu te traag. Er moet plaats komen voor nieuwe mensen”, zegt woordvoerder Lies Gilis.

In de brief vraagt Fedasil aan de Oekraïners om zelf een nieuwe verblijfplek te zoeken, ook omdat het agentschap de vluchtelingen naar te weinig concrete opvangplaatsen kan doorverwijzen. "Als je mensen kent bij wie je kan logeren, of zelf een nieuwe verblijfplek vindt, zal je sneller toegang krijgen tot permanent verblijf in België, een verblijfskaart en alle sociale en financiële rechten die gepaard gaan met het tijdelijk beschermingsstatuut", klinkt het. Zolang de vluchtelingen in Ariane blijven, is dat niet mogelijk. Meer nog: zolang het aantal niet afneemt, wordt de noodopvang voor nieuwkomers in het centrum tijdelijk een halt toegeroepen, behalve voor kwetsbare groepen.

Dokters VD Wereld 2 verbeeren BRUZZ 1553

| Pierre Verbeeren

De vluchtelingen die uit de crisisopvang vertrekken, moeten volgens Fedasil bij de deelstaten een plek krijgen. Pierre Verbeeren, die instaat voor de Brusselse coördinatie van Oekraïense vluchtelingen, spreekt dat tegen.

“Het zit zo: via centra als Ariane worden mensen die hier aankomen tijdelijk opgevangen. Dat gebeurt onder de verantwoordelijkheid van het federale niveau. Daarna moeten ze richting een gemeente zodat al het papierwerk in orde gebracht kan worden: hun statuut, financiële en sociale rechten, ... om vervolgens via de gewesten terecht te kunnen voor duurzame huisvesting.”

'Catastrofe'

Alleen loopt er volgens Verbeeren de voorbije maanden heel wat mis in die doorstroom. “De gemeenten zeggen aan het federale niveau dat ze al genoeg mensen opvangen en tegelijkertijd is de verstandhouding tussen die twee niveaus verslechterd”, zegt hij. "In Brussel doen we al meer dan oorspronkelijk aan ons gevraagd werd. Het is Vlaanderen dat een grotere inspanning moet doen, want onder de Oekraïners zitten heel wat grote gezinnen en kwetsbare mensen, en die zijn ondervertegenwoordigd in Vlaanderen en oververtegenwoordigd in Wallonië", aldus Verbeeren.

"Begrijp me niet verkeerd: ik wil dit verhaal niet herleiden tot een communautair probleem. We moeten vooral een pragmatische oplossing vinden.”

Deze vrijdagavond zit de premier alvast samen met de drie ministers-presidenten rond de opvang van Oekraïners.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni