Het gebouw in kwestie in de Arianelaan in Sint-Lambrechts-Woluwe

1.500 opvangplaatsen voor Oekraïners in Sint-Lambrechts-Woluwe

14/03/2022

Rode Kruis-Vlaanderen breidt zijn capaciteit voor noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen aanzienlijk uit. Tegen woensdag creëert het 1.500 opvangplaatsen in de Arianelaan in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Momenteel helpt het Vlaamse Rode Kruis al bij de opvang van zowat 150 Oekraïense vluchtelingen in een voormalig woonzorgcentrum in Molenbeek. Het doet dat in opdracht van Fedasil, dat voor de opvang van asielzoekers instaat. De opgevangen vluchtelingen zijn Oekraïners die al geregistreerd werden in de centra in het voormalige Jules Bordet-ziekenhuis of op de Heizel en die niet onmiddellijk via vrienden of familie, of via de steden en gemeenten onderdak konden krijgen.

Het huidige noodopvangcentrum van Fedasil in Molenbeek kan maximaal 250 personen herbergen. Het Rode Kruis wil zich voorbereiden op een veel grotere instroom aan vluchtelingen. Op vraag van Fedasil richt de organisatie nu "voor een langere periode" een noodopvangcentrum op in Sint-Lambrechts-Woluwe. Het pand is een voormalig Electrabelgebouw in de Arianelaan, vlak naast de E40.

Maximum één of twee dagen

Dat nieuwe centrum zal een capaciteit van 1.500 mensen hebben. "De bedoeling van het noodopvangcentrum blijft dat mensen er één tot maximaal twee dagen verblijven en dan verder doorstromen naar de steden en gemeenten", benadrukt het Rode Kruis.

Voor het nieuwe centrum is het Rode Kruis op zoek naar zeventig medewerkers, zoals onthaalpersoneel, begeleiders en logistieke medewerkers. Vrijdag organiseert het een jobdag in het gebouw in de Arianelaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe, Samenleving, Rode Kruis, fedasil, Oekraïense vluchtelingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni