| Home Sebrechts zit in de portefeuille van Armonea.

Fedasil opent opvangcentrum voor Oekraïense vluchtelingen in Molenbeek

ADD
© BRUZZ
07/03/2022

Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, heeft afgelopen zondag een tijdelijk opvangcentrum geopend met 250 plaatsen in de François Sebrechtslaan in Molenbeek.

Zo meldt Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, in een persbericht.

Deze noodopvang, in de laan vlakbij de Basiliek van Koekelberg, is van korte duur. Na hooguit enkele dagen vertrekken deze mensen naar gemeenten in ons land die een meer structurele huisvesting aanbieden.

Medewerkers van Fedasil en van het Rode Kruis zullen er dag en nacht aanwezig zijn om de Oekraïense vluchtelingen te begeleiden, in afwachting van hun transfer naar één van de Belgische gemeenten die een meer langdurige huisvesting hebben aangeboden.

699 Oekraïense vluchtelingen

Nadat de Europese lidstaten afgelopen donderdag besloten om een tijdelijke bescherming te bieden aan Oekraïense onderdanen die op de vlucht zijn voor de oorlog in hun land, hebben de Belgische asielinstanties meteen een aantal maatregelen ingevoerd. Zo worden alle Oekraïense vluchtelingen sinds vrijdag meteen doorverwezen naar de gebouwen van het voormalige Bordet-Instituut in Brussel. Daar worden ze meteen geregistreerd door de Dienst Vreemdelingenzaken.

Personen die zelf geen onderkomen hebben in ons land, kunnen daarna terecht bij medewerkers van Fedasil. Die zorgen ervoor dat deze mensen terechtkunnen in één van de vele Belgische gemeenten die de afgelopen dagen massaal huisvesting hebben aangeboden. Deze registratie en opvang worden zeven dagen per week georganiseerd.

"Personen aan wie we niet meteen een opvangplek in een gemeente kunnen bezorgen, kunnen in afwachting terecht in de crisisopvang, zoals in Sint-Jans-Molenbeek, van waaruit ze zo snel mogelijk weer kunnen vertrekken naar een meer langdurige huisvestiging in een Belgische gemeente," klinkt het nog. Zo heeft Fedasil vandaag 37 personen tijdelijk opgevangen in Molenbeek. "Daar beschikken we momenteel over 250 opvangplaatsen."

Sinds de invoering van het tijdelijke beschermingsstatuut afgelopen vrijdag heeft de Dienst Vreemdelingenzaken 699 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd. 247 van hen vroegen en kregen opvang via Fedasil.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni