Geen enkele Syriëstrijder meer vertrokken uit Molenbeek

© Saskia Vanderstichele

Het afgelopen jaar is vanuit Molenbeek geen enkele Syriëstrijder meer in het kalifaat geraakt. Dat blijkt uit cijfers die binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) na één jaar Kanaalplan heeft opgelijst, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws maandag en wordt ook door Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van ministr Jambon (N-VA), bevestigd aan onze redactie. Dat plan kwam er na de Parijse aanslagen, toen duidelijk werd dat de Brusselse gemeente het Europese zwaartepunt was van de moslimterreur.

Molenbeek kreeg vijftig extra politieagenten, die 104 operaties hebben verricht die zonder het Kanaalplan niet gebeurd zouden zijn. Ze controleerden meer dan zesduizend personen en duizend voertuigen, wat tot 167 gerechtelijke aanhoudingen leidde. Veel van de aandacht ging uit naar misdaadvormen die vaak aan terreur gelinkt kunnen worden. Op vlak van wapens zorgde dat voor een stijging van het aantal vastgestelde feiten met 35 pct. Het aantal feiten rond de vreemdelingenwetgeving steeg met 68 procent, en rond drugs steeg het aantal feiten met 72 procent.

Op vlak van inbreuken op de burgerverplichtingen, zoals domiciliefraude, steeg het aantal feiten zelfs met 116 pct. Van 22.668 personen is de woonplaats geverifieerd en 1.113 onder hen zijn van hun domicilie geschrapt.

Verder blijken geen extremisten meer naar Syrië of Irak vertrokken te zijn. Er was er nog eentje die het probeerde, maar die heeft zijn bestemming niet bereikt. Van de 46 teruggekeerde of tegengehouden Syriëstrijders worden er wel slechts vijf begeleid door een deradicaliseringsambtenaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?