Geen telewerk meer en mondmaskerplicht vervalt voor kinderen, maar eventsector is kritisch

11/02/2022
Updated: 11/02/2022 19.30u

Het Overlegcomité stapt af van de verplichting tot telewerk en gaat het in plaats daarvan "sterk aanbevelen". Ook komt er vanaf volgende week zaterdag een einde aan de mondmaskerplicht voor kinderen jonger dan 12 jaar. Ze moeten dan ook niet langer een mondmasker dragen op school. Daarnaast schakelt het Overlegcomité naar code oranje van de coronabarometer. Het betekent dat de nachtclubs vanaf volgende week vrijdag open kunnen. De eventsector blijft kritisch en wil zo snel mogelijk perspectief op code geel om over te kunnen schakelen op maximumcapaciteit.

"De voorbije dagen was de consensus gegroeid dat we naar code oranje zouden kunnen", zei premier Alexander De Croo (Open VLD) tijdens de persconferentie. Volgende week vrijdag springt de coronabarometer op oranje. In code oranje van de coronabarometer vervalt het sluitingsuur van de horeca. Klanten kunnen met zoveel mensen als ze willen aan tafel en hoeven geen mondmasker meer te dragen. Het personeel moet wel nog een mondmasker dragen. Het CST blijft verplicht.

Daarnaast mogen nachtclubs onder code oranje opnieuw de deuren openen. Verschillende clubs hadden al aangegeven dat ze op 18 februari zouden heropenen, met of zonder toestemming. Dat zal dus geen rebelse daad meer zijn.

Ook voor evenementen is er meer mogelijk. Zo zijn "dynamische evenementen" waarbij het publiek niet zit, maar rechtstaat of danst opnieuw mogelijk. Er mag ook meer publiek aanwezig zijn. Bij indoor dynamische evenementen geldt een capaciteit van zeventig procent, voor alle andere evenementen geldt een capaciteit van tachtig procent. Zalen met een goede ventilatie mogen de volledige capaciteit benutten. Het Covid Safe Ticket is nodig voor evenementen vanaf vijftig personen binnen en honderd personen buiten.

Telewerk en mondmaskerplicht voor jonge kinderen

Op dit moment is telewerk nog verplicht, al is er wel één terugkomdag per week mogelijk. Daar komt vanaf volgende week verandering in. Telewerk wordt aanbevolen, maar is dan niet meer verplicht. "Bedrijven die dat willen kunnen opnieuw teambuildingactiviteiten organiseren. Dat is goed voor het moreel van de ploeg", aldus De Croo.

Vanaf 18 februari vervalt de verplichting om met maximum twee personen te winkelen en voor kinderen geldt de mondmaskerplicht vanaf twaalf jaar. "Dat zal een positief effect hebben op de moraal van leerlingen en leerkrachten", aldus De Croo nog.

'Veel luchtigere lente'

"We zetten een enorme stap vooruit", sprak eerste minister De Croo. "Maar het zou fout zijn te denken dat het virus uitgeroeid is. Het zou fout zijn ervan uit te gaan dat we geconfronteerd worden met een gewone seizoensgriep. We zullen een veel luchtigere lente meemaken, maar we mogen niet vergeten dat zeer veel zal afhangen van ons gedrag." Zo wijst de premier op het belang om mondmaskers te blijven dragen bij contact met kwetsbare personen. Wie twijfelt, doet best een zelftest en ook ventileren blijft belangrijk.

"De omikron-golf heeft vooral onze scholen en bedrijven onder druk gezet, maar we zijn er samen door geraakt", zei de premier nog. "Ik wil alle Belgen, zonder uitzondering bedanken, voor de inspanningen die we geleverd hebben."

Vervoort: 'Bepaalde sectoren blijven begeleiden'

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is vooral tevreden dat de nachtsector opnieuw opent en dat er meer mogelijk is in de horeca. "Het zijn de sectoren die in Brussel het meest geraakt zijn", zei Vervoort tijdens de persconferentie.

"We gaan niet in één stap naar het normaal. We zijn er met de Brusselse regering van overtuigd dat we bepaalde sectoren moeten blijven begeleiden", aldus Vervoort nog. "Het wordt een lente waarin we, in tegenstelling tot vorig jaar, veel activiteiten gaan kunnen hernemen."

'Code geel, graag'

Kristische geluiden klinken er wel bij de eventsector. Volgens koepelorganisatie Event Confederation zijn de versoepelingen nog niet voldoende om alles rendabel te maken. "Zeventig procent of tachtig procent capaciteit toelaten is nauwelijks break-even. Onze eventbedrijven hebben hogere capaciteiten nodig in de zalen om rendabel te kunnen werken. De sector wil de opgestapelde verliezen kunnen wegwerken en kan daar nu nog niet aan beginnen", klinkt het.

De sector vraagt daarom ook concreet perspectief op "code geel" op heel korte termijn. "Enkel zo kan de lente echt feestelijk worden. Tot zolang is de steun noodzakelijk." Ook het behouden van de mondmaskerplicht bij een zittend publiek op niet-dynamische events valt niet in goede aarde. "Die beslissing is moeilijk te begrijpen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, actua

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni