Clubs heropenen op 18 februari, met of zonder toestemming

JP , LG
© BRUZZ
09/02/2022
Updated: 09/02/2022 17.44u

“Het is genoeg geweest, wij staan ook op,” klinkt het vanuit de uitgaanssector. De Vlaamse, Waalse en Brusselse clubs en eventlocaties beslissen gezamenlijk om te heropenen op de normale tijdstippen vanaf 18 februari. Ze zitten sinds de korte heropening in het najaar van 2021 "zonder perspectief en met onvoldoende financiële steun."

Het idee voor de protestactie ontstond een tiental dagen geleden, nadat er op het Overlegcomité niets werd beslist over de uitgaanssector. Een uitgebreide lijst met deelnemende clubs is er niet, maar het zou gaan om een breed gedragen initiatief in heel België. Dat stelt Lorenzo Serra van de Brussels By Night Federation die de Brusselse clubs vertegenwoordigt en meehielp de Belgische sector te verenigen.

De sector zegt geen vertrouwen te hebben in de recent goedgekeurde coronabarometer, die momenteel nog op code rood staat. "De door de overheid opgelegde barometer blijkt niets anders te zijn dan een verouderd instrument om een sluiting blijvend op te leggen," klinkt het.

"We hebben meegewerkt: eerst twee weken, dan een paar maanden en uiteindelijk zijn we twee jaar gesloten. Maar het houdt een keer op"

Lorenzo Serra, Brussels by Night Federation

Het gaat niet goed met de sector, stelt het nachtleven. Met een heropening in februari hebben de nachtclubs immers de beste maanden van het jaar gemist. De wintermaanden zijn belangrijk voor de inkomsten van de clubs. Vanaf maart komt er namelijk opnieuw volop concurrentie van openluchtevents, festivals en vakanties.

"Ondernemers in onze sector kunnen niet meer. Ze hebben meegewerkt: eerst twee weken, dan een paar maanden en uiteindelijk zijn ze twee jaar gesloten. Maar het houdt een keer op. Het water staat hen aan de lippen. Velen staan op het punt om alles te verkopen," zegt Serra.

Andere landen gingen voor

Met deze actie wil de sector duidelijk maken dat het anders kan, naar eigen zeggen ook veilig, en wel op zo’n manier dat hij niet meer hoeft te sluiten. Clubs in Frankrijk, Ierland, Engeland, Denemarken en Spanje gingen al voor, met toestemming van de regering. In Nederland plant de sector onder de noemer ‘De nacht staat op’ een gelijkaardig initiatief als in België.

Als het Overlegcomité van 11 februari zou beslissen over een concrete datum voor heropening van de clubs, dan willen de clubs de datum van 18 februari nog wel enkele dagen uitstellen. Verder zijn ze van plan om eventuele gezondheidsrichtlijnen van de overheid te volgen (bijvoorbeeld rond sneltesten).

Steven Van Belle van Fuse legt de protestactie uit in Uptown bij Robbe

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Muziek, nachtleven, clubs, heropening clubs, coronamaatregelen, coronabarometer, brussels by night federation

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie