1745 Clubs 8

| Dansclub Fuse hield in maart een symbolische herdenkingsdienst na een jaar sluiting door de coronacrisis.

GEMS pleit voor sluiting nachtleven en verplicht telewerk tot kerstvakantie

© Belga
15/11/2021

De expertengroep GEMS, die de overheid adviseert, pleit voor het opnieuw sluiten van het nachtleven. Dat blijkt uit een document met voorstellen voor nieuwe coronamaatregelen, dat Le Soir zondag kon inkijken. De expertengroep zal ook verplicht telewerk tot de kerstvakantie op tafel leggen, net als een opschorting van studentenactiviteiten en contactsporten.

Het document dateert van zondagavond en bevat verschillende voorstellen. Het gaat om alle meest risicovolle activiteiten waar het mondmasker en de veiligheidsafstand niet kunnen gerespecteerd worden.

De GEMS heeft het ook over contactsporten met een hoog risico of studentenactiviteiten. Voor die indooractiviteiten, open voor het publiek, stellen de experts een "opschorting" voor van 3 à 4 weken. Daarna zou de coronapas enkel nog geldig zijn voor gevaccineerden of mensen die nog niet lang van het virus zijn genezen, en zou ook getest moeten worden bij het binnengaan.

Voort stelt de GEMS voor om telewerk te verplichten tot de kerstvakantie. Ook pleiten de experts voor mondmaskers vanaf 9 jaar (vierde leerjaar) op school en op alle plaatsen waar het mondmasker verplicht is. De terugkeer van de "bubbels" is niet aan de orde, maar de experts zouden wel willen dat meer nadruk wordt gelegd op het verminderen van contacten, met name door de Belgen ertoe aan te zetten minder dan vijf nauwe contacten per dag te hebben.

Vrijdag komt het Overlegcomité bijeen om over eventuele nieuwe maatregelen te beslissen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni