Woensdag 22 december 2021 in het vaccinatiecentrum Pacheco: kinderen vanaf 5 jaar kunnen nu ook een Pfizer-vaccin in lagere dosis krijgen als bescherming tegen het coronavirus

| Archiefbeeld

Aantal gevallen van mazelen blijft stijgen in Brussel

© Belga - BRUZZ
19/06/2024

Het aantal bevestigde gevallen van mazelen in Brussel blijft stijgen, maar volgens gezondheidsinstantie Vivalis is de toename nog geen reden voor ongerustheid. “Vaccineren is belangrijk. Want mazelen kunnen ontstekingen aan de longen veroorzaken, of zelfs een hersenontsteking.'

Vivalis, de dienst die instaat voor gezondheid en bijstand aan personen in het Brussels Gewest, meldt 42 bevestigde gevallen van mazelen in april, 51 voor mei, en ondertussen al 42 voor juni. Een licht stijgend cijfer dat flink hoger ligt dan in de voorbije jaren. “Het aantal gevallen stijgt, maar dat is nog geen reden voor ongerustheid”, zo laat Vivalis aan BRUZZ weten.

Ondertussen ziet ook Vlaanderen het aantal zieken toenemen. Dinsdag kwam het bericht dat het Vlaams Departement Zorg dit jaar al 64 meldingen van bevestigde of waarschijnlijke gevallen van de ziekte telde, bijna dubbel zoveel als het aantal meldingen vorig jaar.

De meeste meldingen van mazelen in Vlaanderen komen momenteel voor in Vlaams-Brabant (28 gevallen). Als verklaring daarvoor wordt gekeken naar de nabijheid van Brussel.

Rioolwater

Dat ziet ook het Rega Instituut, dat sinds de coronapandemie rioolwater op de aanwezigheid van virussen onderzoekt. In maart vonden de onderzoekers al stalen met mazelenvirus in Brussel-Noord. Nu is het virus ook aangetroffen in rioolwater afkomstig uit Bertem in Vlaams-Brabant. Sinds april zijn er geen nieuwe stalen uit Brussel onderzocht.

"In Brussel leven verschillende bevolkingsgroepen samen en ligt de vaccinatiegraad lager: het was dus enigszins te verwachten dat mazelen opnieuw zouden opduiken", zegt Elke Wollants, lab manager bij het Rega Instituut. "Maar dat het ook in de regio rond Leuven zou verschijnen, had ik niet verwacht." Dat het virus zich in het rioolwater bevindt, wijst volgens Wollants op meerdere infecties.

Eén op vier

Wollants riep begin deze maand dan ook op om kinderen te laten vaccineren tegen de mazelen. "Er is een zekere vaccinatiemoeheid opgetreden sinds de coronapandemie, maar het is enorm belangrijk om kinderen in te enten tegen de mazelen", zegt ze. "Bij de meeste mensen beperkt de ziekte zich tot huiduitslag, een verkoudheid en koorts, maar één op vier krijgt complicaties. Die kunnen gaan van een oog-, oor- of longontsteking tot een hersenontsteking die potentieel zelfs dodelijk is."

"Er is een zekere vaccinatiemoeheid opgetreden sinds de coronapandemie, maar het is enorm belangrijk om je kinderen tegen de mazelen in te enten",

Elke Wollants

Lab Manager bij het Rega Instituut (KU Leuven)

In Brussel zijn verschillende huisartsen op eigen initiatief gestart met een nieuwe vaccinatiecampagne. De vaccinatiegraad ligt in het gewest namelijk op 75 procent, in Vlaanderen op 96 procent (voor 1 dosis, in 2020). Ook Vivalis deelt de oproep: “Controleer de vaccinatiestatus van uw kind: als deze onvolledig is, maak dan zo snel mogelijk een afspraak. Alleen een vaccinatie met twee doses werkt doeltreffend.”

Bovendien is er minder goed nieuws over een ander virus; ook het aantal coronabesmettingen zit terug in de lift. Na een zeer laag aantal positieve tests in april, stijgt het aandeel van de positieve gevallen in België opnieuw, dat laat het Covid-dashboard van Sciensano zien. Wollants merkt ook een toename van Covidvirusdeeltjes in haar onderzochte rioolstalen uit Vlaanderen. “Het is een goede methode als early warning.

Amper getest

Toch is de situatie wat covid betreft, niet meteen onrustwekkend. Het UZ Brussel merkt bijvoorbeeld op dit moment geen toename van patiënten met ernstige klachten. “Maar wij zijn niet de eerste lijn", zegt Karlonien De Prez, werkzaam in het ziekenhuis. "Voordat patiënten daarvoor naar ons komen, hebben ze meestal aan tijdje klachten. Op dit moment hebben we maar één patiënt als gevolg van covid in het ziekenhuis." Ook het universitair hospitaal Saint-Luc meldt geen toename van coronapatiënten.

Symptomen?

Wat te doen als een kind symptomen van mazelen, zoals koorts en huiduitslag, zou vertonen?

  • Bel je arts vóór je naar de consultatie gaat.

  • Voorkom dat je kind rechtstreeks in contact komt met niet-gevaccineerde of kwetsbare personen (broers en zussen, pasgeboren baby's, zwangere vrouwen, enz.).

  • Draag een mondmasker wanneer je naar de consultatie gaat.

  • Je kind mag niet naar een zomeractiviteit of vakantieopvang zonder de toestemming van de behandelende arts.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni