Inhuldiging van het gebouw van DoucheFLUX met toespraken door ministers Sophie Wilmès en Pascal Smet op 26 april 2017

DentalFLUX maakt toegang tot tandzorg toegankelijk voor daklozen

© Belga - BRUZZ
20/03/2024

DentalFLUX, een nieuwe Brusselse non-profitorganisatie, wil tandheelkundige zorg toegankelijker maken voor daklozen en andere kwetsbare bevolkingsgroepen. De vereniging gaat daarvoor een "mobiele bus" inzetten met tandartsen, die vanaf juni door de straten van de hoofdstad zou moeten zoeven.

Het project DentalFLUX is ontstaan binnen DoucheFLUX, een Brusselse vzw die daklozen helpt, en suddert al zo'n twee jaar. "Een en ander krijgt concreet vorm in juni, wanneer ons busje wordt geleverd", legt de jonge Brusselse organisatie woensdag, niet toevallig op Wereld Mondgezondheidsdag, uit in een persbericht.

"Onze missie is om tandheelkundige zorg toegankelijk te maken voor de meest achtergestelde mensen, die vaak worden vergeten of aan de kant worden gezet door traditionele gezondheidszorgsystemen", luidt het voorts. Voor de uitvoering van het project zal DentalFLUX in eerste instantie samenwerken met drie Brusselse verenigingen, waaronder DoucheFLUX.

Het project sluit aan bij de doelstellingen van het Brusselse geïntegreerde plan voor sociale gezondheid (PSSI) en biedt een praktisch antwoord op het probleem van mensen die "vaak niet zichtbaar zijn" en geen toegang hebben tot gezondheidszorg.

De tandartsen betrokken bij de vzw willen mensen bereiken die normaal gesproken geen hulp zouden zoeken. "Het doel van DentalFLUX is om onvoorwaardelijke zorg te bieden, waar en wanneer dat nodig is, met de nadruk op preventie en ondersteuning", aldus nog de vzw.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni