| Minister van Welzijn Alain Maron (Ecolo).

Minister van Welzijn Maron versterkt hulp- en zorgnetwerk ambulante diensten

© Belga - BRUZZ
24/01/2024

De raad van de Franse gemeenschapscommissie (COCOF), dat bestaat uit de 72 verkozen Franstalige leden van het Brussels Parlement, heeft de hervorming van de ambulante diensten in Brussel goedgekeurd. Dit op voorstel van minister van Gezondheid en Welzijn Alain Maron (Ecolo).

De ambulante diensten in Brussel betreffen onder meer de hulpverlening rond drugs en verslavingen, centra voor gezinsplanning, medische huizen, schuldbemiddelingsdiensten, diensten voor de coördinatie van thuiszorg en -hulp, evenals ouderenzorg. Voor het eerst sinds 2009 worden die hervormd.

Ten eerste stijgen de budgetten met 7,5 miljoen euro, bovenop de steun van 6 miljoen euro die de sector sinds 2019 krijgt. "Die budgetverhoging is voornamelijk bedoeld om het aantal werknemers te verhogen," zegt Maron. "Extra banen zullen niet alleen helpen om het dienstenaanbod uit te breiden, maar ook om de samenwerking tussen diensten te verbeteren."

Meer middelen voor geestelijke gezondheidszorg

Meer concreet gaat het over een structurele herwaardering van diensten die werken rond drugs- en verslavingen. "Daarnaast is er tijdens deze legislatuur een bijkomend budget van 2,5 miljoen euro toegekend aan de diensten voor geestelijke gezondheidszorg om de teams te versterken met psychiaters, maatschappelijk assistenten en psychologen," aldus Maron.

De EVRAS-teams, die binnen de Brusselse centra voor gezinsplanning bevoegd zijn voor seksuele en relationele voorlichting worden verankerd en erkend. "Daardoor zullen alle Brusselse scholen EVRAS-activiteiten kunnen organiseren," klinkt het bij de minister.

Verder krijgen de centra voor globale sociale actie en de schuldbemiddelingsdiensten meer personeel. "Door de verschillende crisissen (covidcrisis, energiecrisis) stonden die twee sectoren onder zware druk," motiveert Maron zijn beleid.

Geïntegreerd welzijns- en gezondheidscentrum

Nieuw binnen het decreet is het geïntegreerd welzijns- en gezondheidscentrum. Dat is een ambulante dienst die niet-gespecialiseerde zorg biedt voor lichamelijke en geestelijke gezondheid en sociale begeleiding voorziet. Doel is om bruggen te slaan tussen de aanpak van sociale problemen en gezondheidsproblemen.

"Om de toegang tot hulp en zorg dichter bij alle Brusselaars te brengen, maar ook om het niet-gebruik van deze diensten zo veel mogelijk te beperken, was het essentieel om dit decreet inzake ambulante zorg aan te passen. Het was een van mijn prioriteiten en er is nu werk van gemaakt", concludeert minister Maron.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, alain maron, Brussel Kort, zorgnetwerken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni