Binnen de muren van Gate, de eerste Brusselse gebruikersruimte

Maron: 'Volgende gebruikersruimte aan Ribaucourt en niet in Etterbeek'

KVDP
© BRUZZ
18/11/2023

Etterbeeks burgemeester Vincent De Wolf wil een gebruikersruimte openen, omdat er steeds meer drugsverslaafden zijn in de metrostations op zijn grondgebied. Maar op steun van het Gewest zal hij moeten wachten. “We gaan ongetwijfeld meer gebruikersruimtes openen,” zegt minister Maron. “Maar die moeten er komen in de wijken waar het meest gebruikt wordt, en dan denk ik vooral aan Ribaucourt en de Noordwijk.”

“Leerlingen van het Sint-Michielscollege durven niet meer naar het metrostation gaan omdat ze daar mensen zien spuiten. Vinden we dat normaal?” In Brussel-Stad was de MR kritisch voor de opening van de eerste Brusselse gebruikersruimte, maar MR-burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf wil er nu zelf eentje in zijn eigen gemeente. “Het is duidelijk dat mijn partij dit idee niet steunt, maar wat moet ik in mijn situatie doen? Toekijken of reageren?”

De Wolf pleit in La Dernière Heure voor een risicobeperkende gebruikersruimte, omdat zijn gemeente steeds meer met drugsverslaafden te maken krijgt, vooral in de metrostations. Op korte termijn wil hij zelf actie ondernemen door gemengde patrouilles op het terrein te sturen. Naast agenten, zouden ook sociale assistenten van de gemeente en Transit, de organisatie die drugsverslaafden opvangt, gerichte rondes uitvoeren. Op langere termijn wil hij dus een gebruikersruimte. “Dan hebben wij gewestelijke steun nodig,” aldus De Wolf. “Als het Gewest niet helpt, zal ik mij moeten laten horen.”

De burgemeester is op het moment van schrijven niet bereikbaar voor meer uitleg, maar Brussels parlementslid Ahmed Mouhssin (Ecolo) wilde naar aanleiding van De Wolfs pleidooi weten wat de plannen zijn van de Brusselse regering. “Gaan er nog meer gebruikersruimtes openen? Ongetwijfeld,” antwoordde Alain Maron (Ecolo) in naam van een afwezige minister-president. “Maar op dit moment is er geen plan of gewestelijke visie over de uitrol van dergelijke centra over het hele gewest.”

‘Alles op zijn tijd’

Gate, dat door Transit wordt uitgebaat in het centrum van Brussel-Stad, is voorlopig de enige gebruikersruimte in het gewest. De Brusselse regering heeft al langer plannen voor een veel groter, geïntegreerd centrum voor drugsverslaafden aan de Havenlaan. De opening staat gepland voor 2026, maar Brussels minister van Gezondheid Maron wil ten laatste voor begin 2024 al een tweede gebruikersruimte openen in de buurt van metrostation Ribaucourt.

Dat maakte hij afgelopen zomer bekend en herhaalde hij vrijdag tijdens de vragenronde in de plenaire vergadering. “Waarom aan Ribaucourt? Het is duidelijk dat we gebruikersruimtes moeten openen in de wijken waar het meest gebruikt wordt. A priori denk ik dan, na Ribaucourt, aan de Noordwijk. Alles op zijn tijd. We hebben al goede stappen vooruit gezet.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni