Dealen met drugs (4): Gate, de toegangspoort tot reguliere zorg voor drugsverslaafden

© BRUZZ
29/09/2022

In deurportieken, metrogangen en parkeergarages; steeds vaker word je er geconfronteerd met mensen die harddrugs gebruiken. In het centrum moet een gebruikersruimte de overlast helpen beperken. Maar Brussel worstelt met het toenemend druggebruik. BRUZZ brengt de drugproblematiek in kaart. Dealen met Drugs, vanaf maandag 26 september op alle BRUZZ-kanalen.

Sinds mei heeft de Stad Brussel een gebruikersruimte voor drugsverslaafden, een primeur in het Brussels Gewest. In het centrum dat uitgebaat wordt door vzw Transit kunnen mensen die verslaafd zijn aan harddrugs terecht om te gebruiken, maar ook om begeleid te worden naar de reguliere zorg. "De bedoeling is dat ze zelf met hun drugs naar hier komen. Als ze geen drugs hebben mogen ze hier niet binnen. Zo kan er hier niet gedeald worden," legt coördinator Nicolas De Troyer uit.

Het centrum moet ervoor zorgen dat verslaafden niet op straat gebruiken en voor overlast zorgen, maar dat ze in een gecontroleerde omgeving gebruiken op een veiligere manier. Er is ook een multidisciplinair team aan het werk, met verplegers, sociaal assistenten en dokters. "Op vier maanden tijd hebben iets meer dan 250 personen zich ingeschreven. Op dagelijkse basis komen hier dertig à vijftig personen langs."

Gate bevindt zich in de Anneessenswijk. In 2025 moet normaal een tweede centrum voor druggebruikers opengaan aan de Havenlaan. Dat zal groter zijn dan GATE en zelfs in verblijf voorzien voor gebruikers. Ook hier zal vzw Transit bij betrokken zijn.

Dealen met drugs

Steeds vaker word je in het straatbeeld geconfronteerd met mensen die harddrugs gebruiken. Een gebruikersruimte moet de overlast helpen beperken. Maar Brussel worstelt met het toenemend druggebruik.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni